Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Achter ons huis ligt een stuk gemeente grond van zo'n 150 m2 en strekt van achter ons huis naar de achterzijde van de buren.

De buren hadden het gehuurd voor 10 jaar, zowel het gedeelte achter hun als achter mijn huis.

In februari heb ik aan de gemeente te kennen gegeven interesse in koop of huur te hebben van het stuk grond achter mijn huis.

In juli kreeg ik bericht dat er in juni het huurcontract van de buren is verlengt met 10 jaar.

Ikzelf vind het erg vervelend dat, hoewel ik het optijd heb aangegeven niet heb mee kunnen participeren in een huur want het stuk grond ligt ook achter mijn huis.
Wat zijn zoal de spelregels hierin? Wie heeft het eerste recht op een huur van grond achter zijn of haar huis?

Hartelijke groet
Arno

Helaas staat het de gemeente vrij te verhuren aan wie zij willen. Ook ondanks dat u tijdig heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in deze grond.

De handelwijze van de gemeente is niet om over naar huis te schrijven maar helaas voor u niet onrechtmatig.

Beoordeel dit antwoord:

Vervelend dat u, ondanks uw verzoek, niet de gelegenheid hebt gekregen om ook een stukje gemeentegrond te kunnen huren.
Veel gemeentes hebben beleidsregels op gesteld met betrekking tot verhuur van gemeentelijke grond. Misschien dat dit ook in uw gemeente het geval is. Vraag het na bij uw gemeente (bijv . via gemeentelijke website).
Er is geen sprake van wettelijke regels omtrent "eerste recht van huur" van gemeentegrond. Wel zal een gemeente vanwege zijn bijzondere positie (overheid) rekening moeten houden met algemene beginselen van behoorlijk bestuur als het gaat om de vraag of, aan wie, en tegen welke voorwaarden wordt verhuurd.
Wat dit betreft lijkt de verhuur van gemeentegrond op het verlenen vann vergunningen, waarbij als het gaat om beperkt beschikbare (schaarse) vergunningen, in de rechtspraak wel richting is gegeven aan de wijze waarop dit soort vergunningen moet worden 'verdeeld'. Belangrijk hierbij is met name het "gelijkheidsbeginsel".

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag