Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geachte lezer, in 2013 woonde ik in een 1 kamer appartement en huurde deze bij een woningbouwvereniging. In de tijd werd de flat gerenoveerd. Dit hield in dat bijna alles is verwijderd, waaronder asbest, en compleet nieuw is opgebouwd. (keuken, badkamer, glaswerk, kortom woningverbetering) Omdat de werkzaamheden dermate ingrijpend waren werd mij verzocht voor de duur van zo'n 6 weken naar een wisselwoning te vertrekken, aangeboden door de vereniging. Hiervoor heb ik een vergoeding van ongeveer €1300,- gehad en alle kosten gewoon doorbetaald.

Nu is het zo dat de woningbouw samen met de huurderscommissie heeft besloten het groot onderhoud te noemen omdat die naam geen huurverhoging betekende. Aangezien de meeste inwoners meer kamer appartementen hadden konden zij in hun woning blijven. Voor diegene is dat misschien goed nieuws. In mijn geval is dit anders. Ik heb volgens mij recht op de wettelijke verhuiskostenvergoeding.

Meerder malen heb ik dit aangekaart maar destijds had ik niet de juiste rechtsbijstand in mijn pakket. Inmiddels is de discussie weer aangewakkerd omdat meerdere bewoners het met mij eens zijn. Het voorlopige antwoord wat ik van de huurderscommissie kreeg is dat er geen sprake was van renovatie en ik heb geen nieuw huurcontract hoeven tekenen met een huurverhoging.

Dat het een renovatie betrof, daarover bestaat mijns inziens geen twijfel. Dat ik geen nieuw huurcontract met een huurverhoging heb getekend is volgens mij niet van belang. Dat hoefde ook niet omdat het volgens hen groot onderhoud betrof.

Kan u hier mij wat meer over vertellen.

Nee, dat is niet van belang. U kunt verhuiskostenvergoeding krijgen als u moet verhuizen omdat uw woning wordt gesloopt of gerenoveerd. Dit heeft niets met een eventuele huurverhoging te maken of nieuw contract. Voor de periode 1 maart 2013 - 1 maart 2014 is de minimumbijdrage voor de verhuiskostenvergoeding € 5.658.
Als u tijdelijk naar een andere woning moest verhuizen, heeft u mogelijk recht op een hogere vergoeding als u aan andere voorwaarden voldoet (niet zijnde een nieuwe contract tekenen want dat is geen voorwaarde daarvoor). Aan u werd verzocht om in een wisselwoning te vertrekken, dus de reden van afwijzing lijkt mij, op grond van wat u aangeeft, niet terecht. U kunt eventueel juridische hulp inschakelen om de hele situatie in kaart te brengen voor de haalbaarheid van uw zaak en als u de rest van de vergoeding wilt vorderen via de kantonrechter (en u wilt dat niet zelf doen). U kunt de wederpartij dan veroordelen in de vergoeding van de proceskosten als u wint. Maar het er zomaar bij laten zitten, dat is niet raadzaam.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag