Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Beste juristen,

Onlangs heb ik van het CJIB een boete gekregen voor het rijden over een verdrijvingsvlak. Ik ben in beroep gegaan omdat ik dit mij niet kan herinneren.

Het OM heeft nu het beroep afgewezen, omdat de betreffende agent zegt dat hij dit heeft zien gebeuren. De agent verklaart ook dat er een getinte man achter het stuur zat. Dit is echter onmogelijk, aangezien ik een (blanke, kleine) vrouw ben, ik mijn auto nimmer heb uitgeleend èn op het moment van de beschreven overtreding al op mijn werk was . Dit valt echter lastig te bewijzen aangezien ik altijd als eerste op het werk ben en wij geen inkloksysteem hebben.

Ik heb het idee dat de agent mij wellicht gewoon een poets wil bakken (ik weet echt niet waarom, maar de verklaring klopt van geen kant). De betreffende agent heeft bijvoorbeeld tot de laatste dag gewacht met het inleveren van een verklaring e.d. Wat moet ik hier nu mee doen? Want ik kan het voor het gerecht laten komen, maar ik heb het idee dat ze klakkeloos het woord van de agent zullen opvolgen.

Bedoelt u dat u bezwaar heeft gemaakt tegen de verkeersboete en de Officier van Justitie die heeft afgewezen? Als u alleen nog bezwaar heeft gemaakt, dan kunt u hier tegen in beroep bij de kantonrechter. U dient dan eerst een beroepschrift in bij het parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). Dit moet uiterlijk 6 weken nadat uw bezwaar is afgewezen door de OvJ bij de CVOM binnen zijn. Verder zijn er wel een aantal zaken die u moet vermelden. In feite moet u nu wel de boete betalen maar als u dat niet kan, dan dient u dit aan te geven in het beroep en de kantonrechter gaat dit bekijken. Het CVOM gaat bekijken of de beslissing in bezwaar terecht is genomen. Als hij dat vindt, dan draagt hij het over aan de kantonrechter. Eventueel wordt u opgeroepen voor een zitting.
Het lijkt mij niet dat het CVOM, dan wel de rechter, klakkeloos iets kan opvolgen. Alleen iets gezien is m.i. niet voldoende en de wijze waarop de agent u beschrijft, klopt dus ook niet. Lijkt mij dat de rechter dan niet zomaar aanneemt dat u het bent geweest. U heeft misschien geen bewijs, maar de agent in feite ook niet. U kunt wellicht uw werkgever of andere collega's vragen om een verklaring af te leggen dat u gewoon op uw werk was. Of misschien als u met computers werkt, dat ze daar kunnen zien dat u was ingelogd. Ik noem maar iets.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag