Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


In onze straat is een huis uit 1910 gekocht door buurtbewoners die het woonhuis willen verbouwen tot garage. Het woonhuis grenst aan het achtererf van de woning waar zij met hun gezin wonen. Op hun eigen terrein hebben zij reeds een garage plus een royale carport laten bouwen.
Het woonhuis in onze straat valt net buiten het beschermde of karakteristieke stadsgezicht en heeft daardoor geen beschermde status.
Het is hen gelukt een vergunning te krijgen voor het vervangen van (een groot deel van) de voorpui door een opendraaiende pui van glas en staal.
Een ambtenaar van de gemeente heeft een maas in de wetgeving gevonden, waardoor de vergunning verleend is. Er zijn reeds vragen gesteld door de gemeenteraad, omdat dit nooit de bedoeling is geweest van de regelgeving.
De vergunning kan uiteraard alleen met strikt juridische argumenten bestreden worden. Wij hebben daarom de volgende vraag:
In de vergunning staat dit aangegeven:

"Op het perceel rust de bestemming " Wonen". De gronden zijn bestemd voor:
- "woonhuizen" , al dan niet in combinatie met een aan huis verbonden beroeps-of bedrijfsactiviteit, niet zijnde bed and breakfast:
- aan- en uitbouwen en bijgebouwen; met de daarbij behorende :
a) bergingen cq garageboxen, ter plaatse van de aanduiding "garage"
B) etc"

Wij maken op uit deze tekst dat de ' gronden ' voor te bouwen garage IN de woning niet vallen onder het punt "woonhuis" en ook niet onder de aan- en uitbouwen en bijgebouwen. Immers: het hoofdgebouw is woonhuis en geen aan- of uitbouw. Is onze conclusie juist en zou dit dan toch in strijd zijn met het geldende bestemmingsplan?

Zolang het bouwwerk wonen als hoofdfunctie heeft en bij de aanvraag voor de verbouwing van de voorgevel niet is aangegeven dat de functie zal wijzigen, is er geen grond voor weigering van de vergunning. Indien echter feitelijk er in de woning niet meer zal worden gewoond, maar deze zal fungeren als garage (bijgebouw) voor een andere woning, dan meen ik dat hiertegen de gemeente op uw verzoek handhavend zal moeten optreden. Een aanwijzing voor gebruik anders dan woning kan zijn als (bij controle) mocht blijken dat in het gebouw geen woonvoorzieningen (meer) aanwezig zijn, zoals sanitaire ruimtes, keuken, woon-en slaapruimtes.Houdt u wel uw bezwaar-/ beroepstermijn (6 weken na verlening vergunning) in de gaten?

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag