Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedemorgen, ik woon in Lelystad en heb een goede baan. Mijn vriendin woont in de gemeente Amstelveen die ik regelmatig bezoek. Mijn vriendin heeft een uitkering maar wordt nu verdacht van uitkeringsfraude omdat ze vermoeden dat wij samenwonen bij haar. Klopt totaal niet maar dat terzijde. In een gesprek met een sociaal rechercheur heeft hij bij het afleggen van mijn verklaring gezegd dat hij mijn bankgegevens heeft bekeken om mijn pin gedrag te bekijken. Dit voelt natuurlijk niet lekker . Vraag : mag de sociale rechereche de bankgegevens van mij opvragen ?

alvast bedankt voor uw antwoord.

Nee dat mag hij niet
Ik adviseer u om daarover een klacht in te dienen bij de politie

Beoordeel dit antwoord:

Zonder uw toestemming is dit niet mogelijk. U kunt eerst een klacht indienen bij de instantie zelf en vervolgens bij de nationale ombudsman als er geen resultaat is.

Beoordeel dit antwoord:

Mocht de uitkering van uw vriendin worden ingetrokken, dan kan zij rechtstreeks met mij contact opnemen voor hulp bij het indienen van een bezwaarschrift.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

de gemeente beroept zich op de volgende wetten: Het onderzoek is uitgevoerd op basis van artikel 53 a lid 9 Participatiewet in relatie tot artikel 5:16 en 5:17 van de Algemene Wet Bestuursrecht en artikel 63 lid 1 2e volzin Participatiewet.

Klopt dit wel ? voelt nog steeds onjuist


Dit klopt zeker niet, nu artikel 53a, lid 9 Participatiewet al jaren niet meer bestaat. De gemeente had hier lid 6 moeten noemen. Het college mag vervolgens alleen onderzoek doen naar diegene die de bijstand ontvangt en naar de gegevens die die persoon heeft ingeleverd. Onderzoek naar uw bankgegevens kan niet.

Beoordeel dit antwoord:

Er wordt mogelijk misbruik gemaakt bij het onderzoek door het opvragen van uw bankgegevens en niet die van uw vriendin. Ik raad u aan een klacht in te dienen bij de gemeente. Voor verdere hulp kunt u desgewenst vrijblijvend contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Reactie van de gemeente:
Door de gemeente is onderzocht dat er juridische grondslag is voor het opvragen van uw bankgegevens, namelijk artikel 53 a lid 6 ligt hieraan ten grondslag en ten aanzien van de gegevens van uw werkgever is de grondslag artikel 63 lid 1 2e volzin Participatiewet. Wij hebben u inderdaad verkeerd geïnformeerd, daarvoor bied ik u onze excuses aan.

Wat betreft uw opmerking over artikel 5:16/17 het volgende: Om een financiële verstrengeling van een zogenaamde meeprofiterende partner aan te tonen over een bepaalde periode mogen bankafschriften gevorderd worden op grond van artikel 5:16 (inlichtingen) en 5:17 Awb (gegevens en bescheiden/afschriften) jo. artikel 5:20 Awb (binnen een redelijke termijn).



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag