Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Voor mijn vriendin en haar nieuwe werkgever (Ik heb zelf het contract bij voorbaat niet gelezen en zij zelf is beginnend in nederlandse taal)

Tijdens sollicitatie vermeld voor verdiensten: 11 euro per uur, maar op eerste loonstrook uiteindelijk 9.5 euro per uur.

Na het vragen hierover schijnt dat in contract verwerkt:
8.1 Basisuurloon 11 euro bruto
9.1 vermelde uurloon 8.1 is inclusief vakantiedagen
10.1 vermelde uurloon 8.1 is unclusief vakantietoeslag

Voor mij is dit nieuw en ik dacht niet dat dit mogelijk was, maar na navragen bij administratie zeggen ze dat dit normaal is.

Mag iemand uurloon aanbieden inclusief al dit erbij in waardoor iemand eigenlijk gelokt lokt met een hoger loon dan dat ze aan het eind effectief krijgen ook als is het totaal gezien aan het einde van de streep 11 euro.

MVG

Het (uur)loon wordt in beginsel bruto bepaald, tenzij duidelijk is afgesproken om dit bedrag netto uit te keren. Het mag dus wel, maar hangt van wat partijen hebben bedoeld in het gesprek en is tevens lastig aan te tonen voor uw vriendin. Voor meer info of hulp kunt u direct contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

In aansluiting op hetgeen collega Biharie meldt bericht ik nog dat een en ander moet worden toegepast overeenkomstig een eventuele CAO, indien deze er is.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Tijdens de sollicitatie word vermeld 11 euro per uur, maar niet met de benadrukking op dat dit inclusief vakantiedagen en vakantiegeld is. De regels die in het contract zijn verwerkt met betrekking hiertoe heb ik nog nooit mogen meemaken en mijn uitgangspunt en ervaring is altijd geweest dat vermeld uurloon te aller tijden exclusief vakantiedagen en vakantiegeld is. Daarom ben ik onder de indruk dat als het op contract aankomt en de vermeldingen die worden gedaan in het contract na het lezen:

8.1 De werknemer is ingedeeld in functiegroep IV van de CAO. Het slalaris bedraagt ten tijde van het aangaan van de overeenkomst E 11,00 (zegge: elf euro) bruto per uur.
etc...

dan artiekel 9 en 10 beide zijn 1 onderdeel vermeld als:
9.1 Het in artikel 8.1 vernoemde uurloon is inclusief vakantiedagen
10.1 Het in artikel 8.1 vernoemde uurloon is inclusief vakantietoeslag

Naar mijn idee is dat dan tegenstrijdig met de wettelijke bepaling dat uurloon te aller tijden exclusief dit vermeld hoort te worden en daardoor dit niet mogelijk is en daardoor een vorm van bedrog is om een werknemer te laten denken dat iemand uiteindelijk meer verdient dan dat werkelijk effectief maandelijks bedeeld word.

Ik zie graag uw reactie en hartelijk bedankt beide voor uw reactie en tijd.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag