Stel vraag

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Wij zijn als gezin lid van een begrafenis vereniging, die in zijn statuten de volgende bepaling heeft opgenomen:

Als de contributienota niet binnen een maand betaald wordt, vervallen alle rechten. Ook als daarna nog wel betaald wordt.
De contributie van betreffend jaar blijft desondanks verschuldigd.

Gelukkig is er in onze familie niemand ernstig ziek, maar ik kan me indenken dat, mocht dat wel zo zijn, het betalen van rekeningen niet per definitie eerste prioriteit heeft.

Ik kan mij ook indenken dat zolang er niet betaald is, er geen rechten kunnen worden ontleend aan het lidmaatschap. Maar deze zouden toch zeker hersteld moeten worden op het moment van betalen. (eventueel met rente)

Kunt u mij vertellen of de boven beschreven situatie, als vermeld in de statuten, rechtsgeldig is, of dat we dit maar eens bij de vereniging moeten aankaarten?

Met vriendelijke groeten

Van een vereniging is ieder vrij om lid te worden. Een vereniging mag die voorwaarden opnemen, die zij wil. Een contributie waarvan bij niet betaling binnen een maand alle rechten vervallen, is niet tegen de wet.
Wel kunt u stellen dat het niet redelijk en billijk is dat alle rechten binnen een maand vervallen. U kunt ook aannemelijk maken dat het niet proportioneel is. Genoeg reden om er werk van te maken.

Indien gewenst kunt u vrijblijvend contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag