Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik ben getrouwd in gemeenschap van goederen.
Onlangs heb ik van mijn ouders een schenking gekregen die de 'koude kant' uitsluit en ook de groei van het vermogen die gedaan zijn met dit bedrag zijn uitgesloten.
Mijn man is werkeloos geworden en zijn uitkering stopt binnenkort, een nieuwe baan zit er niet in, hij is niet gezond, maar wordt maar niet (gedeeltelijk)afgekeurd.
Kopen is nu goedkoper dan huren, want huren kunnen we niet (meer) betalen.
Ik wil een huis kopen, gebaseerd op mijn inkomen, aangevuld met het geld van mijn ouders. De kosten en ook de aflossingen zijn voor mij. (ik wil het zuiver houden)
In dat geval kunnen we wél rondkomen.
Kan ik een huis en hypotheek, op 1 naam afsluiten (wel met mede-ondertekening door mijn man)
En wat bij een scheiding?
Mijn man is het er mee eens dat het dan volgens de overeenkomst van mijn ouders gaat gebeuren : geen huis, hypotheek maar ook de aangroei, niet voor hem. Kan dit notarieel worden vastgelegd en kan ik de hypotheek op 1 naam laten zetten?

Het is mogelijk om het huis op uw naam te kopen. Uw echtgenoot zou dan mee moeten werken aan de leveringsakte en daarom zou de notaris dan op moeten nemen dat u en uw maan vaststellen dat de inbreng uit eigen middelen plaats vindt middels een betaling uit uw privé vermogen.
Wat de hypotheek betreft zou het theoretisch mogelijk moeten zijn dat deze alleen op uw naam wordt afgesloten en dat uw man daarvoor toestemming verleent. Banken creëren echter zo veel mogelijk zekerheid, ik vrees dan ook dat een bank niet aan een dergelijk constructie mee wenst te werken en dus gewoon u en uw man tezamen als schuldenaar in de hypotheekakte zal willen opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u voor het antwoord.
Wanneer ik de aflossing puur van mijn eigen rekening laat afschrijven, op één naam gesteld en alléén gevoed door mijn eigen inkomen, en kan aantonen dat hij totaal geen inbreng heeft of ooit heeft gedaan, maakt dat dat ik sterker sta bij eventueel echtscheiden?


Indien uw inkomen op die rekening binnenkomst heeft dat geen zin, het inkomen valt in de gemeenschap van goederen. Uitsluitend het uit de schenking verkregen bedrag en de daarover gekweekte rente behoort tot uw privé vermogen. Om het huis privé te houden dient u de aflossingen op de hypotheek uit de schenking te voldoen. De rente kan wel uit uw inkomen worden voldaan maar de aflossingen niet.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag