Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn biologische vader heeft me bij geboorte
( jaren 70) erkent, ik droeg zijn achternaam. Het liep stuk tussen mijn ouders.
Na 2 jaar heeft de man , die ik ken als mijn vader ,mij erkent. Vanaf dat moment droeg ik zijn achternaam. Moest mijn biologische vader hiervoor toestemming geven destijds?

Aannemende dat u uw achternaam wilt wijzigen, hoeft uw biologische vader nu geen toestemming te geven. Een aanvraag van een kind jonger dan 12 jaar kon niet worden toegekend indien de andere ouder niet had ingestemd. Welke achternaam gebruikt u nu?

Indien gewenst kunt u vrijblijvend contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het gaat mij niet om mijn achternaam te willen wijzigen. Ik vroeg me af of mijn biologische vader toestemming moest geven aan mijn moeder zodat "de andere man" destijds mocht erkennen. Ik twijfel nm of mijn biologische vader daar daadwerkelijk toestemming voor heeft gegeven aangezien hij ons niet uit zn leven wilde... helaas kan ik het hem niet meer vragen :(


Ik begreep dat uw vraag over de achternaam ging.
Wanneer een niet ouder een kind wil erkennen, is het een noodzakelijke voorwaarde dat de moeder toestemming geeft. Dat was en is zo. Uw biologische vader hoefde geen toestemming te geven voor erkenning.

Beoordeel dit antwoord:

Bij erkenning van een kind gelden de volgende regels:
​U bent 16 jaar of ouder.
U heeft toestemming nodig van de moeder.
Is het kind 12 jaar? Dan heeft u schriftelijke toestemming nodig van het kind en de moeder. Na 16 jaar heeft u alleen toestemming van het kind nodig.
U kunt een kind niet erkennen als u niet met de moeder mag trouwen. Bijvoorbeeld omdat u een bloedverwant van de moeder bent.
Er mogen niet al 2 ouders zijn.
Staat u onder curatele op grond van uw lichamelijke of geestelijke toestand? Dan heeft u eerst toestemming van de kantonrechter nodig.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag