Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Beste, ik heb reeds uren en uren lopen lezen op het net. Heb gevraagd in verschillende hengelsport winkels. Met verschillende boa's gesproken, maar helaas heb ik geen eenduidig antwoord kunnen vinden op de vraag 'hoe definieert de wet de katapult'.
Ik heb het over de katapult die iedereen wel kent en velen hebben er wel één gehad. Veel sportvissers gebruiken hem nog steeds. Ik ben 1 van die sportvissers. Y-vormig handvat, 2 elastieken, leertje (pouch). Katapult.
Maar hoe beschrijft de wet dit. Ik ben uiteraard op zoek naar hoe ik toch mijn lokvoer en maden op de plek kan schieten, zonder steeds zenuwachtig achterom te hoeven kijken.
Als ik het y-vormig handvat weg laat, kan ik de elastieken prima spannen met mijn vingers en ermee schieten. Zeer hard als het moet.
Mijn vraag is dus eigenlijk, is een katapult zonder het y-vormige handvat nog steeds een katapult?
Of zijn het dan gewoon 2 elastieken met een leertje eraan vast geknoopt?
Let wel, je kan zonder het handvat dus nog steeds letsel veroorzaken, net zoals bij een 'gewone' katapult.

Vriendelijke groet en bij voorbaat dank.

het gerechtshof in Amsterdam heeft geoordeeld dat in het kader van de wapenwet onder als katapult kan worden aangemerkt:
katapulten gemaakt van onbuigzaam materiaal (mogelijk bamboe) en voorzien van een erg sterk breed elastiek (onderscheidenlijk 16 mm, 28 mm en 32 mm) (met in het midden daarvan een stukje leer waarin het te verschieten projectiel kan worden gevat), en daarmee ernstig letsel aan personen kan worden toegebracht.

De rechtbank Midden Nederland heeft een verweer dat de katapult alleen werd gebruikt voor het vissen op karpers verworpen.

Ook zal bij de beoordeling gekeken worden naar de beschrijving van het woord katapult in de Nederlandse taal:
een voorwerp bestaande uit een vorksgewijze gevormde tak of takje aan de uiteinden waarvan een stuk elastiek is bevestigd, dienende om bv steentjes enz weg te schieten /
Ook is een katapult een voorwerp bestaande uit een Y-vormig stuk hout, vaak gewoon een gevorkte tak. Aan de twee armen van de katapult zijn twee stukken rubber of elastiek bevestigd, die zijn bevestigd aan een strookje leer waarin het projectiel wordt geplaatst. Met een dergelijke katapult kunnen steentjes of specifiek daarvoor bedoelde projectielen zoals ronde stalen kogels of knikkers worden weggeschoten.

Een katapult voorhanden hebben is in Nederland verboden krachtens de Wet wapens en munitie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag