Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Ik heb een appartement gekocht maar nu blijkt dat daar een hypotheek op gevestigd is, terwijl in de koopakte staat: geleverd vrij van hypotheek.
De notaris heeft het aan zijn aansprakelijkheidsverzekering gemeld en die wil niet uitkeren. Nu moet ik mijn eigen appartement terugkopen van de hypotheekhouder, anders wordt het geveild. Wat kan ik hier aan doen, wat is mijn recht?

De notaris dient ervoor zorg te dragen dat er vrij van hypotheek wordt geleverd. Gebeurt dit niet (goed) dan handelt hij onzorgvuldig en uit dien hoofde is hij aansprakelijk. Het is onduidelijk waarom diens verzekeraar niet overgaat tot uitkering. U kunt de notaris aldus aansprakelijk stellen voor de schade die u oploopt of zal oplopen door de terugkoop. Voor meer info of hulp kunt u kosteloos direct contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Blijkbaar heeft u de notaris terecht al aansprakelijk gesteld. Normaal zou de aansprakelijkheidsverzekering van de notaris moeten uitkeren Als de verzekeraar niet uitkeert dan moet de notaris zelf betalen. U kunt bij de Koniniklijke notariele beroepsorganisatie een klacht indienen tegen de notaris. Op de website van de KNB staat een klachtenformulier. Ik kan u ook verder helpen als u wilt.

Beoordeel dit antwoord:

Het feit dat de verzekeraar van notaris geen dekking verleent, ontslaat hem niet van diens aansprakelijkheid jegens u. Hij is hoe dan ook gehouden om de schade die u als gevolg van zijn tekortkoming heeft geleden te vergoeden. U dient de notaris hiertoe formeel aan te spreken door hem schriftelijk en per aangetekende brief aansprakelijk te stellen, voorzover dit nog niet is gebeurd. Desgewenst ben ik graag bereid u in deze kwestie bij te staan. Neem gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij op als u nog vragen heeft of rechtsbijstand wilt.

Beoordeel dit antwoord:

Ik adviseer u om een Kort Geding te starten ook ter voorkoming van het terugkomen van uw eigen onroerend goed.
Ik help u graag tegen zeer gereduceerd tarief-

Beoordeel dit antwoord:

De verzekeraar van de notaris keert waarschijnlijk niet uit omdat hij niet door de juiste partij aansprakelijk is gesteld. Mogelijk speelt ook de hoogte van eigen risico van de notaris hierbij nog een rol. De koper/vraagsteller kan alleen maar de verkoper aanspreken want die dient vrij van hypotheken en beslagen te leveren, dat zou bijvoorbeeld in een kort geding procedure kunnen zoals de heer Albersen voorstelt. Vervolgens kan de verkoper op zijn beurt de notaris aansprakelijk stellen omdat deze verzuimd heeft de doorhaling van de hypotheek te verzorgen. De koper/vraagsteller kan hiervoor de notaris niet rechtstreeks aanspreken. Indien de notaris door de verkoper aansprakelijk gesteld wordt zal de verzekeraar waarschijnlijk wel uitkeren (waarbij nog wel rekening gehouden wordt met het eigen risico van de notaris).
Verder ben ik het er mee eens dat er ook zeer zeker een klacht tegen deze notaris via de KNB ingediend zou moeten worden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag