Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte heer, mevrouw,

Ik heb een vraag over de het opzegtermijn bij een kinderopvang-organisatie. Ik wil de overeenkomst van de BSO voor mijn zoontje opzeggen. De BSO hanteert 2 maanden, maar ik heb gelezen op internet dat besloten is dat vanaf 1 maart 2014 alle officiƫle kinderopvang-organisaties een opzegtermijn van 1 maand moeten hanteren. Dit is door de rechter bepaald toen de Consumentenbond en BOinK (Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang) naar de rechter zijn gestapt.
Ik heb dit bij de BSO aangegeven maar kreeg per mail het volgende antwoord:

De verwarring over de opzegtermijn is wellicht toe te schrijven aan de opzegtermijn die behoort bij contracten met stilzwijgende verlenging (de Wet van Dam). Daarom ga ik daar in mijn antwoord aan u wat dieper op in.

De opzegtermijn van 2 maanden in de kinderopvang is ter discussie gesteld met een beroep op de Wet van Dam. De rechter heeft hierover een uitspraak gedaan: ook contracten in de Kinderopvang moeten aan deze Wet worden getoetst. Dat zorgt nu alles bij elkaar voor veel verwarring.
De Wet Van Dam ziet op contracten (abonnementen) met een stilzwijgende verlenging en beoogt (terecht) consumenten te beschermen tegen zulke verlengingen en zo te voorkomen dat consumenten zonder dat ze dit beseffen weer voor een jaar of langer aan een contract vastzitten. Het artikel BW boek 6, artikel 236 (hierover gaat de Wet Van Dam) laat daarover aan duidelijkheid niets te wensen over: het gaat over contracten (abonnementen) met stilzwijgende verlenging. Genoemde type contracten mogen geen langere looptijd hebben dan 1 jaar. De opzegtermijn van 1 maand geldt alleen indien stilzwijgend is verlengd.
Deze wet ziet dus niet op het soort contract dat u heeft met ........ U heeft als ouder met ..... een contract voor bepaalde tijd dat bij wet afloopt als het kind 4 jaar wordt. Van stilzwijgende verlenging is dus geen sprake. U kunt dit contract ook zonder probleem eerder opzeggen als u wilt, maar dankzij het 4 jarig contract bent u er in elk geval van verzekerd dat uw kind ook daadwerkelijk 4 jaar een plaats heeft. In relatie tot deze zekerstelling is een opzegtermijn van 2 maanden alleszins redelijk. De voorwaarden van opzegging zijn vastgelegd in onze algemene voorwaarden en bepalingen en maken onderdeel uit van het contract.

Dit antwoord kreeg ik dus, en ze gaf aan dat het ook voor de BSO geldt voor de leeftijd van 4 t/m 12 jaar.

Maar ik heb ook gelezen dat de Wet van Dam ook geldt voor meerjarigen contracten en niet alleen stilzwijgend. Ik weet dat heel veel kinderopvangcentra hun contracten hebben aangepast naar 1 maand. En het is wettelijk bepaald. Het lijkt alsof de BSO hier onder uit probeert te komen. Mijn zoontje wil ik graag op een andere BSO laten plaatsen, maar nu zou hij dus 2 maanden moeten wachten.

Wat zijn mijn rechten aangezien de Wet van Dam en Consumentenbond aangeven dat ouders recht hebben op 1 maand opzegtermijn? En als ik het contract heb getekend waarin 2 maanden opzegtermijn staat (terwijl dit getekend is na 2014, toen gold die wet al) staan zij dan in hun recht of geldt de wet boven dat contract wat ik heb getekend? Ik hoop dat u mij advies kan geven hierin. Alvast vriendelijk bedankt.

In 2015 heeft het Gerechtshof in Den Haag nog geoordeeld dat een opzegtermijn van 2 maanden in beginsel niet onredelijk voorkomt.

zie: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHDHA:2015:867

de Wet van Dam ziet daarom op contracten met stilzwijgende voortzetting .

Helaas kan ik u niet anders berichten.

Indien u gronden heeft die de tweemaand opzegtermijn anders maken dan verneem ik dat graag van u.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag