Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vrouw en ik gaan scheiden, we wonen in huis dat ik al gekocht had. Zij is nooit ingeschreven in het kadaster als huiseigenaar. Het huis staat alleen op mijn naam en de hypotheek staat alleen om mijn naam. Ben iets aan haar verschuldigd voor de jaren dat we samen in mijn huis woonden, aangezien we de kosten hebben gedeeld. Zoja welke berekening moet ik hanteren? We zijn in gemeenschap van goederen gehuwd.
Het huis heeft geen overwaarde, mijn hypotheek is op dit moment hoger dan de waarde van het huis.

Omdat u in gemeenschap van goederen gehuwd bent is u ieder voor de helft gerechtigd tot het pand en ook gezamenlijk aansprakelijk voor de hypotheek ook al staat dat niet zo geregistreerd in het kadaster. Indien er geen overwaarde is valt er ook geen overwaarde uit te keren, u kunt afspreken dat het huis aan u wordt toebedeeld en dat u de hypotheekschuld op u neemt. Indient uw echtgenote hier mee accoord gaat dient bij een notaris een akte verdeling te worden opgemaakt. De bank zal toestemming moeten geven voor het passeren van deze akte.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ben iets aan haar verschuldigd voor de jaren dat we samen in mijn huis woonden, aangezien we de kosten hebben gedeeld. Staat er iets in de wet dat ik bijvoorbeeld de helft van de hypotheek kosten moet terug betalen? De maandelijkse netto hypotheek kosten waren 500 euro per maand ben ik haar dan die 250 euro van de afgelopen maanden schuldig van de afgelopen 7 jaar dat we getrouwd waren?


Alle lasten, dus ook de woonlasten gedurende het huwelijk zijn gemeenschappelijk. Bij beƫindiging van het huwelijk moet alleen wat er op dat moment aan bezittingen en schulden is verdeeld worden, er hoeft geen rekening te worden gehouden met tijdens het huwelijk betaalde lasten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag