Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kwestie: ex-man is overleden, onze koopwoning/hypotheek stond nog op beide namen.
De minderjarige kinderen zijn dan erfgenamen, hebben beneficiair aanvaard en de koopwoning is nog onverdeeld. Dat houdt mij nog steeds 50% eigenaar, ik mag bijvoorbeeld ook maar 50% hypotheekrenteaftrek ontvangen.
De gemeente en waterschapsbelastingen berekenen wel 100% eigenaarslasten te betalen door mij waar ik dus maar 50% eigenaar ben. Minderjarige kinderen kun je geen eigenaarslasten berekenen en ik ben wettelijk gezaghebbende, maar ik vind het best krom.
Want:
Ontvang je een bedrag, is het maar 50% omdat ik en de kinderen voor beide 50% eigenaar zijn, Dient er te worden betaald, mag ik dus voor gehele 100% opdraaien?

U kunt de volledige hypotheekrenteaftrek ontvangen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

dat is heel bijzonder want banken, belastingdienstkantoren/medewerkers, accountants etc. vertellen me dat dat echt niet mogelijk is als ik maar voor 50% rechtmatig eigenaar ben.


U bent nog steeds volledig eigenaar van de woning.
de kinderen, hoewel minderjarig, hebben uit de nalatenschap slechts een vordering op u, die pas opeisbaar wordt als u overlijdt.
Op basis van no cure no pay verzorg ik graag uw aangifte.
In mijn praktijk zijn diverse voorbeelden waarin de rente "gewoon" aftrekbaar is.

Beoordeel dit antwoord:

Waarde collega Albersen, er is in dit geval geen sprake van een ouderlijke boedelverdeling. Ik lees dat het huwelijk ontbonden is maar de woning nog mede op naam van de overleden ex-man stond,. De kinderen zijn dus tezamen de erfgenamen van hun overleden vader en tezamen gerechtigd tot de onverdeelde helft van de woning die tot de nalatenschap behoort. Er is geen sprake van een vordering van de kinderen op hun moeder welke opeisbaar wordt bij haar overlijden.

Beoordeel dit antwoord:

klopt.
Ik heb het inderdaad te snel gelezen.

In deze casus betekent dat dan dat de moeder in verband met de hoofdelijke aansprakelijkheid ten opzichte van de hypotheekverstrekker gehouden is om alles te betalen, waarmee zij dan een vorderingsrecht heeft voor de helft op de kinderen.
De aftrekbaarheid van de rente is inderdaad dan 50%.
Excuus voor het eventuele ongemak.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag