Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ik woon al sinds 2002 in het buitenland: eerst in de VS, daarna in Engeland, en nu alweer jaren in Taiwan. Ik heb in 1998 mijn rijbewijs in Nederland gehaald, maar toen ik het moest vernieuwen woonde ik in Engeland en heb ik het dus verplicht moeten omzetten naar een UK rijbewijs. Een paar jaar later ben ik vanuit Engeland naar Taiwan vertrokken zonder mij tussentijds in Nederland te vestigen.

Ik loop dus nog altijd rond met een Brits rijbewijs. Dat is in principe geen probleem, volgens de Britse autoriteiten, maar het kan helaas niet vernieuwd worden vanuit het buitenland. Ik kan het rijbewijs ook niet omzetten naar een Taiwanees rijbewijs (in tegenstelling tot het Nederlandse rijbewijs), en het opnieuw doen van rijexamen is een dure en tijdrovende kwestie, ivm het 'moeten' kopen van een lessenplan om te slagen (verborgen omkoperij). Het Britse rijbewijs kan vanuit het buitenland ook niet worden omgezet naar een Nederlands rijbewijs.

Ik ben dus zoekende naar een mogelijkheid om mijn EU rijbewijs niet kwijt te raken, aangezien ik hiervan gebruik maak om een auto te kunnen huren als ik op reis ben.

Mijn vraag aan u is als volgt:

Is het mogelijk om mij tijdelijk in een Nederlandse gemeente in te schrijven, bijvoorbeeld op het adres van mijn moeder, tijdens mijn volgende bezoek aan Nederland, en vervolgens mijn rijbewijs te laten omzetten? Heeft dat gevolgen voor mijn moeder? Ik neem aan dat dit om een briefinschrijving zal gaan. Hoe lang zal dat duren voordat dat geregeld is? Hoe lang duurt het omzetten van het EU rijbewijs naar een Nederlands rijbewijs? Is het acceptabel dat ik me direct na het ontvangen van het omgezette rijbewijs weer uitschrijf?

Ik heb spaargeld in Nederland en wil geen rekening voor vermogensrendementsheffing krijgen. Als ik mij voor 31 december weer uitschrijf ben ik dan wel of niet belastingplichtig voor de vermogensrendementsheffing?

Hartelijk dank voor uw advies

U kunt het buitenlandse rijbewijs alleen omwisselen als:
u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
u beschikt over een geldige verblijfstitel.
uw rijbewijs afkomstig is uit de Europese Unie (EU), een land van de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) of één van de volgende landen: Rijbewijs uit landen geschikt voor omwisseling
het rijbewijs geldig is. Een Europees rijbewijs mag verlopen zijn, maar dan moet u een verklaring meesturen van de afgevende instantie waarin staat dat zij geen bezwaar hebben tegen de afgifte van een Nederlands rijbewijs.

Op basis van hetgeen u schrijft kan ik niet inzien welke gevolgend dit zou kunnen hebben voor uw moeder.
Hoelang de omzetting duurt weet ik niet.
Natuurlijk kunt u zich direct na het ontvangen van het omgezette rijbewijs weer uitschrijven.

Belastingplichtig:
Woont u niet in Nederland, maar hebt u wel Nederlands inkomen? Dan bent u buitenlands belastingplichtig. U moet in Nederland aangifte doen als u:
een 'aangiftebrief' hebt ontvangen
geen 'aangiftebrief' hebt ontvangen, maar in 2016 wel inkomsten uit Nederland had waarover u meer dan € 45 belasting moet betalen

Is is dus verstandig om u voor 31 december weer uit te schrijven.

Ik veronderstel dat u in Nederland geen inkomsten heeft.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Inmiddels heb ik uitgevonden dat ik me als niet-ingezetene kan inschrijven, en dat ik als zodanig mijn rijbewijs kan omwisselen. Als niet-ingezetene dien ik me binnen 4 maanden weer uit te schrijven, en ben ik verder niet belastingplichtig. Dit lijkt de oplossing voor mijn situatie te zijn, en is ook zo door het RDW aangegeven. Het omwisselen duurt een dag of 10.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag