Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

Ik werk op een universiteit en wordt moeglijk ontslagen, en de werkgever zegt dat ik onder het Ambtenarenrecht val. Maar maakt dat wat uit? Is het dan makkelijker om ontslagen te worden. Er is wat gerommel op een afdeling maar volgens mij is er geen sprake van een reorganisatie en verder nooit slechte beoordeling. Nu ineens ben ik boventallig op mijn afdeling. Hoeft de Universiteit dan geen toestemming te vragen bij het UWV? Een vriend van me werkte bij een werkgever en daar ging reorganisatie niet zo eenvoudig, Moest de werkgever van alles aantonen bij het UWV en ook volgens afspiegelingsregels.
Heb ik als ambtenaar minder bescherming dan een niet ambtenaar en moet er nergens toestemming worden gevraagd als een universiteit gaat reorganiseren of afdeling???

Alvast bedankt

Vervelend dat je dreigt te worden ontslagen.

Het ontslag van ambtenaren verschilt inderdaad van het ontslag van andere werknemers. Maar dit betekent niet dat je 'zomaar' kan worden ontslagen. Er worden eisen gesteld aan ontslag wegens een reorganisatie. Er zal bijvoorbeeld actief moeten worden gekeken of er mogelijkheden zijn om je te herplaatsen.

Als je het niet eens bent met het ontslag kan je ook een bezwaarschrift indienen. Laat het gerust weten als je hier hulp bij nodig hebt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt, ik laat weten als ik hulp nodig heb ., ik was alleen vergeten te ze zeggen dat ik bezig ben met een reintegratietraject omdat ik sinds vorig jaar ziek ben. Maar iemans zei dat ze mij niet zomaar kunnen ontslaan. Werkgever lijkt nu te doen alsof ze bezig zijn met herplaatsen maar of dat dan is vanwege ziek of die boventalligheid is me onduidelijk.. mag ik dan wel ontslagen worden zomaar ook al is ambtenaren cao op mij van toepassing ?


Tijdens ziekte mag de werkgever je in beginsel niet ontslaan. Dit wordt pas anders indien je 2 jaar ziek bent geweest.

De werkgever mag je niet wegens ziekte ontslaan, maar hij zal misschien op zoek gaan naar een andere ontslagreden. Je kan namelijk wel op basis van een andere ontslagreden worden ontslagen. Misschien probeert de werkgever op deze manier onder het ontslagverbod tijdens ziekte uit te komen.

Als de werkgever je boventallig verklaart, zal hij wel moeten kunnen aantonen dat je daadwerkelijk boventallig bent. Het lijkt erop dat de werkgever bezig is met de herplaatsing, omdat hij aan de verplichtingen wil voldoen om een ontslag wegens boventalligheid tot stand te brengen.

Je mag worden ontslagen als je daadwerkelijk boventallig bent, maar niet als dit een manier om het ontslagverbod tijdens ziekte te omzeilen. Ook zal de werkgever dan moeten voldoen aan de eisen die worden gesteld om een ambtenaar wegens boventalligheid te ontslaan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag