Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb in april/mei 2014 een chalet/stacaravan gekocht op camping Krieghuusbelten te Raalte.
Dit heb ik van een particulier gekocht, de camping was wel op de hoogte. Extra info: Ik heb geen contract of iets dergelijks ondertekend.
Ik heb toen ook gevraagd hoe oud de caravan was, dit wisten ze niet precies, konden ze niet zeggen.
Nu ruim 3 jaar later wil ik de stacaravan/chalet gaan verkopen in september 2017 en alvast op Marktplaats dit aangegeven bij mijn “te huur” advertentie. Mensen hebben gereageerd en willen de stacaravan kopen. Vorige week zaterdag 5 augustus hebben ze de stacaravan bekeken en hebben belangstelling. Toen kwamen zij (de kijkers) met het verhaal dat ze ook (tel) contact hebben gehad met de camping om meer informatie in te winnen over de camping en stacaravan, de eigenaren zeiden toen dat de caravan helemaal niet verkocht mag worden, hij zou te oud zijn!
We zijn samen met elkaar naar de receptie gelopen om te vragen hoe dit precies zit, ik was hier totaal niet van op de hoogte.
De ene man, mede-eigenaar?, zei dat ze bij verkoop eerst de stacaravan willen bekijken en dat ze dan wel/niet toestemming geven. Er kwam nog iemand bij, Han, de eigenaar? De mensen hebben hem aan de telefoon gehad. Hij gaf aan dat de caravan 30-35 jaar oud was en dat deze bij verkoop eraf moet voor een nieuwere stacaravan, maar dat het ook nog de vraag was of die mensen daarvoor in aanmerking zouden komen. Dit moesten ze eerst bekijken, hij had het over een lijst met mensen die ze nog hadden…..en dat ze zelf misschien de plek wilden hebben.
Woensdag 9 augustus hebben ze de mensen gebeld dat ze de plek over konden nemen (mij hebben tot op heden nog niet gebeld).
Logisch dat ze mij een veel lagere prijs willen geven voor de stacaravan (die er toch af moet), hier kan en wil ik dus niet mee akkoord gaan en ben dus verplicht om de stacaravan te houden.
Bij aankoop van de stacaravan/chalet is mij destijds niets verteld dat deze niet lang meer mocht blijven staan of is er zoiets dergelijks aangegeven, er is ook niet verwezen naar voorwaarden van de camping en ik heb niets ondertekend. Nu ruim 3 jaar later komen ze hier ineens mee… Mijn vraag is: Kan dit en mag dit zomaar? Kan de camping mij verbieden om mijn stacaravan/chalet te verkopen?
Ik ben van mening dat ze mij bij aankoop hiervan op de hoogte hadden moeten brengen. Moeten ze niet kunnen bewijzen hoe oud deze stacaravan precies is?

En dan nog een vraag als de camping dit wel mag doen:
- Als ik na 3 of 5 jaar zeg…ik stop met de plek en betaal dus geen vaste jaarkosten meer, moet ik dan zorgen dat de stacaravan afgevoerd wordt of de camping? Ik las op internet ergens (ANWB) dat ik camping hier zelf voor moet zorgen, omdat hun eigenaar zijn van de grond.


Ik hoor heel graag even hoe en wat mijn rechten zijn.

Dit gaat helaas vaak mis in de praktijk omdat de koper van een stacaravan niet realiseert dat er in feite 2 overeenkomsten zijn. In de eerste plaats sluit u een koopovereenkomst met de eigenaar van de caravan voor wat betreft de caravan. In de 2e plaats neemt u het huurcontract van de grond over, dit gaat niet automatisch de eigenaar van de camping zal daarvoor toestemming moeten geven, soms loopt het oude huurcontract door en soms is er sprake van een nieuwe huurovereenkomst. Dit is een overeenkomst tussen de koper van de caravan en de camping, de verkoper van de caravan staat hier buiten. Omdat u niets getekend heeft ga ik er van uit dat de bestaande huurovereenkomst is voortgezet. Op deze huurovereenkomst zijn de door de camping gehanteerde voorwaarden van toepassing, hier had u destijds zelf informatie over in dienen te winnen bij de eigenaar van de camping. Helaas kunt u zich niet beroepen op onbekendheid met de regels van de camping en bent u gebonden aan die regels, ook de regel dat een oude caravan op kosten van de eigenaar van de caravan moet worden verwijderd. Het is een misverstand dat de kosten hiervan voor rekening van de camping komen. Indien de camping de caravan verwijderd, zullen de kosten hiervan doorberekend worden aan de huurder van de plaats. Op grond van de Recron voorwaarden kan de eigenaar van de caravan een vergoeding krijgen indien er sprake is van herontwikkeling van de camping, in alle andere gevallen zijn de kosten van verwijdering voor de huurder van de plaats.
Ik zie één lichtpuntje: de camping moet deze regels wel op een duidelijk manier kenbaar hebben gemaakt, bijvoorbeeld in de bij het huurcontract behorende algemene voorwaarden of op de website en ook mogen zij bestaande regels niet eenzijdig wijzigen. Zou de camping hieraan niet hebben voldaan, dan is verdedigbaar dat u niet gebonden bent aan deze regels maar in de praktijk zult u daar waarschijnlijk niet veel aan hebben omdat de eigenaar van de camping de koper van uw caravan als huurder dient te accepteren, doet hij dat niet dan kunt u uw caravan alleen aan deze koper verkopen indien hij de caravan verwijderd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Duidelijk



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag