Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


ik heb een erfdienstbaarheid die geregeld is in mijn koopcontract. nu wil de eigenaar van de grond deze gaan wijzigen. kan dit zo maar? want ik ben het er namelijk niet mee eens.

De eigenaar van het dienend erf kan de rechter verzoeken om de erfdienstbaarheid te wijzigen, er moet dan sprake zijn van:
a. onvoorziene omstandigheden welke van dien aard zijn dat in redelijkheid ongewijzigde instandhouding van de erfdienstbaarheid niet kan worden gevorderd; of
b. indien het ongewijzigd voortbestaan van de erfdienstbaarheid in strijd is met het openbaar belang. Op dit laatste punt kan echter pas een beroep worden gedaan als de erfdienstbaarheid tenminste 20 jaar geleden is ontstaan.
Dit zijn vrij algemeen omschreven juridische gronden, maar kortweg komt het er op neer dat de rechter een verzoek om een erfdienstbaarheid te wijzigen niet heel snel zal honoreren, er moeten echt wel bijzondere omstandigheden zijn die een dergelijk verzoek rechtvaardigen.
Indien partijen overeenstemming hebben over een wijziging van de erfdienstbaarheid hoeft de rechter er niet aan te pas te komen, dan volstaat een notariƫle akte waaraan de eigenaar van het dienend erf en de eigenaar van het heersend erf beiden medewerking verlenen. Aangezien u het niet eens bent met de voorgenomen wijziging, kan in dit geval de erfdienstbaarheid echter alleen door de rechter gewijzigd worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

bedankt voor de heldere uitleg.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag