Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ben in april van dit jaar gescheiden en met 2 kinderen achter gebleven in de op beide naam staande koopwoning. Ik betaal de helft vd hypotheek en verdere bijkomende kosten van de woning.
Mijn ex-man woont en staat ingeschreven op een ander adres.
In het convenant is afgesproken, dat de woning wordt verkocht, zodra ik een andere woning heb. De mediator ging ervan uit dat ik urgentie zou krijgen en daarom is er een datum gegeven van verkoop.
De urgentie gaat niet door en het kan nog zeker 3jr duren voor ik in aanmerking kom voor een huurwoning.
Mijn ex wil ons eerder het huis hebben en de verkoop inzetten.
Wat kan ik doen?

Ik begrijp dat er een uiterste datum in het convenant is genoemd, maar kennelijk ook dat " de woning wordt verkocht" zodra u een andere woning heeft. Het convenant is voor partijen bindend; als hierin een datum voor de verkoop is genoemd, dan is deze dus geldig. Een beroep op dwaling is in een convenant vaak uitgesloten, zodat dit waarschijinlijk niet kansrijk is.

Mijn advies is overigens wel om jegens uw ex schriftelijk een beroep op dwaling (beide partijen lijken er immers ten onrechte van uit te zijn gegaan dat u wel snel in aanmerking zou komen voor een huurwoning) te doen, maar ook om in overleg met uw ex te treden om te bezien of een van het convenant afwijkende regeling kan worden getroffen, welke wel aansluit op uw bedoeling.

Beoordeel dit antwoord:

hetgeen in het convenant staat moet - in principe - worden nagekomen.
Ik begrijp dat in het convenant een datum is vermeld waarop u de woning "moet verlaten" of staat er "moet zijn verkocht?"
Afhankelijk van de omschrijving kan er een mogelijkheid zijn langer in de woning te verblijven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er staat in het convenant dat de woning binnen een jaar moet zijn verkocht


Als in het convenant staat (in deze bewoordingen) "dat de woning binnen een jaar moet zijn verkocht", dan heeft de mediator geen goed werk geleverd. Ik verwacht dat e.e.a. bedoeld is in de zin dat niet eerder dan een jaar na het tekenen van het convenant de woning te koop zal worden aangeboden.
De verkoop zal tegen marktconforme condities dienen te geschieden, anders zal uw hypotheekbank zonder meer niet bereid zijn om mee te werken aan een doorhaling van de hypothecaire inschrijving. Zonder deze doorhaling zal geen koper de eigendom van de woning willen verkrijgen. Kortom ik verwacht dat u in ieder geval nog enkele maanden (tot tenminste april 2018) in de woning zult kunnen blijven wonen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag