Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


6 jaar geleden, ben ik gescheiden. We hadden een koopwoning, ik heb toen een zelf geschreven papier getekend samen met mijn ex, waarin ik afstand deed van het huis en de inboedel. Dr hipotheek is wel op mijn naam gebleven zodat mijn ex daarin kon blijven wonen. Is dit papier geldig?

De gemaakte afspraak tussen u beiden is rechtsgeldig, maar heeft zoals het heet geen zakelijke werking, dat wil zeggen dat de afspraken alleen tussen u beiden gelden. De gemaakte afspraken moeten worden uitgewerkt in een notariƫle akte van verdeling waarvan een afschrift moet worden ingeschreven bij het kadaster. Daarmee komt de woning dan formeel op naam van uw ex en gelden de afspraken ook ten opzichte van derden. Zolang dit niet is gebeurt bent u nog steeds mede-eigenaar van de woning.
Indien u niet langer mede-aansprakelijk wenst te zijn voor de hypotheek dient een verzoek te worden gedaan aan de hypotheekhouder om u uit de hoofdelijkheid te ontslaan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Moet ik dan toestemming geven indien het huis verkocht zou worden? En als deze met verlies wordt erkocht, ben ik daar ook verantwoordelijk voor, en wat als deze met winst wordt verkocht?


U bent mede-eigenaar van de woning, zonder uw medewerking kan deze niet verkocht worden. Als mede-eigenaar bent u bij verkoop ook mede gerechtigd tot de verkoopopbrengst (bij winst) of mede aansprakelijk voor een restschuld indien met verlies wordt verkocht.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ook al heb ik afgelopen zes jaar niet in het huis gewoond of meebetaald aan de hypotheek?


Ja, zie mijn vorige antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

ook al heb ik er zelf afgelopen zes jaar niet ingewoond of meegeholpen aan het betalen van de hypotheek?


Of er heeft gewoond of niet doet niet ter zake, u bent mede-eigenaar. Uw ex heeft blijkbaar de hypotheekrente betaald, dat is geen reden tot enige verrekening want uw ex heeft ook in het pand gewoond. Mocht uw ex ook aflossingen op de hypotheek hebben gedaan dan zou dat wel een reden tot onderlinge verrekening kunnen zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag