Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste,

Vandaag belde de eigenaar van de woning die ik sinds 2013 huur.
Ik heb deze destijds voor 12 maanden gehuurd (vrije sector, via een makelaar) en daarna is dit voor onbepaalde tijd doorgelopen. De woning heeft blijkbaar een tijd te koop gestaan en vandaag werd ik opeens gebeld dat er een serieuze koper is voor de woning. De eigenaar wilde weten of ik een huurcontract voor bepaalde tijd had en wat de opzegtermijn voor hem was. De eigenaar zou dit met de makelaar moeten uitzoeken, maar hier heb ik niet zoveel vertrouwen in, daar ik de makelaar niet hoog heb zitten.
Ook weet ik niet of de woning obv leegstandswet is verhuurd. Ik heb dit inmiddels nagevraagd bij de gemeente, maar nog geen antwoord op mogen ontvangen.
Wat zijn mijn rechten/plichten betreffende deze zaak? Zowel als vrije sector huur als icm tijdelijke verhuur obv leegstandswet.
Ik dacht dat ik ergens heb gelezen dat de opzegtermijn voor de verhuurder minimaal 1 of 3 maanden was en ieder jaar dat ik de woning huurde, kwam er een maand extra opzegtermijn bij, dus dat zou dan 4/5 maanden extra zijn.
En heb ik recht op een onkostenvergoeding m.b.t. de evt verhuiskosten?

Ik kom er via m'n huurcontract en via google niet helemaal uit in mijn situatie.

Neemt u eens rechtstreeks en vrijblijvend contact met mij op, zodat u mij de huurovereenkomst ter controle kunt toezenden. Ik krijg namelijk het sterke vermoeden dat u een 'gewone' huurovereenkomst heeft voor onbepaalde tijd, zodat u huurbescherming geniet en er helemaal niet opgezegd kan worden

Beoordeel dit antwoord:

Ik begrijp dat u "gewoon" een huurovereenkomst heeft voor onbepaalde tijd. U meldt niet dat de huurovereenkomst is opgesteld in het kader van de leegstandswet.

Dat betekent dat u volledige huurbescherming geniet en ook dat als de woning wordt verkocht u daar gewoon kunt blijven wonen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er wordt niet gerept over verhuur obv leegstandswet.

Het enige dat ik over verkoop in het contract zie staan is "Bij verkoop/verhuur/inspectie en onderhoud van de woning, is de huurder verplicht de woning te laten bezichtigen. Dit zal echter van maandag tot vrijdag van 09:00 tot 18:00 plaatsvinden."

Maar goed, dat lijkt me een algemene regel en is koop inderdaad geen reden om het contract te ontbinden op basis hiervan. Misschien wel handig dat ik dit laat vastleggen in een gesprek dat de eigenaar van voornemens is de woning te verkopen en daarom de huur wil beƫindigen.


Het is inderdaad een algemene regel en dat betekent niet dat de huurovereenkomst kan worden opgezegd.
Een bezichtiging van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur is wel heel lang.

U hoeft niets te laten vastleggen, want dat staat al in het burgerlijk wetboek. U heeft niets te vrezen.

Ik adviseer u om bericht van de huidige eigenaar af te wachten want dat is uw contractspartij.

Beoordeel dit antwoord:

En als laatste is van belang dat op het moment dat u inderdaad huurbescherming geniet en de eigenaar toch graag van de huurovereenkomst af wil, uw onderhandelingspositie uitermate goed is bij het verkrijgen van een vergoeding. U bent namelijk niet verplicht te vertrekken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik hoorde zojuist dat het koopcontract al getekend is, maar dat lijkt me sterk. Er is niet eens een bezichtiging geweest... Heb het zwart op wit staan dus brengt minder problemen met zich mee. Koper zal me dus mee moeten nemen en heeft geen recht om me, op basis van de verkoop, uit het huis te zetten als ik het goed begrijp? Wat een gedoe, maar dank. Zag dat ik sowieso bijna 6000 euro verhuisvergoeding kan eisen en dus dat m'n onderhandelingspositie goed is :)


Zeker is de onderhandelingspositie goed, maar u kunt niet verplicht worden om de huurovereenkomst te ontbinden.
zonodig help ik u graag

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag