Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Enige tijd geleden reed ik naar mijn werk. Ik wilde rechtsaf slaan en moest daarvoor een fietspad doorkruizen. Ik kom aanrijden en zie dat de fietsers groenlicht hebben. 'Vreemd dat zij groen hebben als ik dat ook heb' denk ik, maar op dat moment zie ik dat ik helemaal geen groen licht heb maar rood! Ik rem meteen, ben daarbij de stopstreep gepasseerd maar het rode licht niet. Er zit niemand achter me dus ik zet de auto in z'n achteruit en rij terug naar voor de stopstreep. Op dat moment zie ik in mijn achteruitkijkspiegel een flitspaal staan en enige tijd later ontvang ik een boete thuis 'niet stoppen voor rood licht' 239euro. Omdat ik dit een hoop geld vind voor een overtreding die ik niet gepleegd heb, ik ben immers wel vóór het rode licht gestopt maar niet voor de stopstreep, ga ik met bovenstaand verhaal in beroep. Hier op krijg ik brief met bijgevoegd de foto's van de flitspaal (deze had ik zelf ook al gezien via internet). De beslissing inzake mijn beroep is:

'U hebt beroep ingesteld op de opgelegde sanctie. U stelt dat u wel ná de stopstreep bent gestopt maar niet door rood licht bent gereden. Uit de beschikbare informatie blijkt dat u niet vóór het verkeerslicht bent gestopt terwijl het verkeerslicht rood licht uitstraalde. Uit de bijgevoegde foto blijkt dat u met een snelheid van 31 km/u reed. Alles overwegende verklaart de officier van justitie het beroep ongegrond.'
Ik moet dus alsnog de boete betalen.

Echter ben ik het niet met deze beslissing eens. Ten eerste is op de foto's te zien dat mijn auto nog vóór het rode licht staat en niet er onder of al gepasseerd en ten tweede bewijst een snelheid van 31 km/u niet dat ik niet gestopt ben. Op de foto's is duidelijk te zien dat mijn remlichten branden.

Wanneer er op dat moment een agent had gestaan in plaats van een flitspaal had deze gezien wat er gebeurd is en was ik er waarschijnlijk met een waarschuwing vanaf gekomen. Nu heeft een apparaat een foto gemaakt van 1/100ste van een seconde zonder de situatie in de context te plaatsen.

Nu is mijn vraag hoeveel zin het heeft om nog verder in beroep te gaan of ga ik dit nooit 'winnen' en zal ik mijn verlies moeten nemen? Het voelt zo oneerlijk om zoveel geld te moeten betalen voor een overtreding die ik niet begaan heb, maar als ik nu weer in beroep ga maak ik dan überhaupt een kans? En waar komt mijn beroep dan terecht? Moet ik dan voor een (kanton)rechter verschijnen?

Graag ontvang ik uw advies.

Artikel 68, eerste lid, van het RVV 1990 houdt in:
‘Bij driekleurige verkeerslichten betekent:
a. groen licht: doorgaan;
b. geel licht: stop: voor bestuurder die het teken zo dicht genaderd zijn dat stoppen redelijkerwijs niet meer mogelijk is: doorgaan;
c. rood licht: stop.’

U maakt enige kans omdat u wel gestopt bent voor het rode licht, althans zo begrijp ik dat. Of bent u daar wel doorheen gereden om vervolgens weer terug te rijden?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nee het rode licht niet gepasseerd. Nog voor het rode licht gestopt en terug gereden naar de stopstreep. Op de foto's zie je ook dat mijn auto nog voor het verkeerslicht staat.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag