Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Begin augustus 2015 heb ik een VW Up! (bouwjaar dec 2013, kmstand 7.500km) bij een goedaangeschreven autobedrijf bij mij in de buurt gekocht, bedrijf is RDW erkend en aangesloten bij Bovag. Naast verkoop van occasions is het bedrijf tevens thuis in schadeherstel. Omdat het mijn allereerste auto was heb ik mijn moeder meegenomen welke mij ondersteunde bij aanschaf. Eenmaal geïnteresseerd in de auto hebben wij meerdere dingen over de auto gevraagd waaronder de vraag of er bijzonderheden tav de auto zijn en of de auto in het verleden schade heeft gehad (dit aangezien het bedrijf tevens schadeherstelbedrijf is). Het antwoord hierop was nee, geen schadeauto, geen bijzonderheden. Uiteindelijk heb ik de auto gekocht en tot nu twee jaar lang vol plezier mee gereden. Ivm veranderende werkzaamheden en toename van kilometers per jaar is het tijd om een diesel aan te schaffen. Van het weekend heb ik samen met mijn partner bij meerdere auto’s gekeken maar kreeg ik tot mijn verbazing te horen dat mijn auto in het verleden een WOK-status heeft gehad. Mijn auto heeft 3maand lang een WOK-status gehad (begin 2015).
Hierdoor gaf het eerste bedrijf direct al aan geen interesse in de auto te hebben omdat deze voor hun klanten onverkoopbaar is. Het tweede en derde bedrijf gaven mij ook een bod wat ver beneden de verwachte inruilprijs zou ligt (5.000-5.300 euro). Het vierde bedrijf gaf aan dat de auto zonder WOK-status gemakkelijk nog zo’n 7.500-8.000 euro op zou leveren maar dat dit door de WOK-status niet meer mogelijk is en gaf mij een inruilvoorstel van 6.500 euro. De WOK-status drukt de inruilwaarde. Mij werd geadviseerd terug te gaan naar bedrijf van aanschaf en de casus voor te leggen. WOK-status is voor hun als bedrijf inzichtelijk (dmv bijv. Autotelex) maar voor mij als particulier niet als de auto deze in het verleden gehad heeft.

Mijn vraag aan u allen van de rechtswinkel is: Mag een autobedrijf feiten als een WOK-status verzwijgen wanneer hier door de klant naar gevraagd wordt?
En zo nee, welke stappen kan ik als particulier zetten richting dit autobedrijf?

De WOK-status wordt meestal afgegeven wanneer een voertuig wordt ingevoerd in Nederland, of als er schade is geweest.
Het is dus van belang te weten of er al dan geen schade is geweest of dat de VW Up is ingevoerd.
Als er schade geweest is dan kunt u de verkoper alsnog aansprakelijk stellen voor de door u geleden schade.
De verkoper dient wel mede te delen of er schade aan de VW up is geweest. Als hij daar nee op heeft geantwoord en dat blijkt wel het geval dan is de verkoper aansprakelijk.

Beoordeel dit antwoord:

Het autobedrijf heeft een mededelingsplicht t.a.v. gebreken of eerdere schades aan de auto. Is er een WOK-status dan bent u vaak de dupe, omdat de waarde bij inruil aanzienlijk is gedaald. Als de verkoper aangeeft dat er geen schade is ondanks de WOK-status dan kunt u bij twijfel een ander garage dit laten vaststellen, waarbij u de kosten verhaalt op het autobedrijf.
De verkoper dient vervolgens aansprakelijk gesteld te worden voor de schade (lage inruilwaarde). Als u wilt kan ik u daarin bijstaan. Vaak kan een brief van een jurist de zaak vlot trekken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag