Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb in 2010 een hypotheek afgesloten via een adviseur van een landelijke keten. Dit zou mijn eerste woning worden, maar zeker ook niet mijn laatste. Ik heb toen voor een 20 jaar vaste rente termijn gekozen omdat dit qua rente percentage het voordeligst was.

Nu 7 jaar later, heb ik een grotere huis gekocht en een nieuwe hypotheek afgesloten via dezelfde keten.

Nu wordt ik echter geconfronteerd met een boete van mij vorige hypotheekverstrekker, ivm eerder aflossen van de hypotheek.

In de vorige hypotheek zat er een voordeel component bij, maar ook een boete clausule bij eerder aflossen van de hypotheek. (daar was ik mij destijds niet helemaal van bewust)

Nu kan ik onder deze boete uitkomen als ik bij dezelfde bank, de hypotheek afsluit. Maar ik heb al reeds een hypotheek afgesloten bij een andere bank. Dus dit kan niet meer.

Nu was ik benieuwd, had de eerste hypotheek adviseur, mij deze voordeel component niet moeten "verkopen" omdat hij wist dat ik zou doorstromen op den duur. Of zijn minst moeten afraden?

En had laatste hypotheek adviseur hier geen rekening mee moeten houden of in ieder geval moeten opmerken, tijdens het afsluiten van de nieuwe hypotheek.

De hypotheekadviseur heeft een bijzondere zorgplicht o.a. inhoudende dat hij onderzoek moet doen naar de risico's voor u als klant voor het financiƫle product, nagaan of het een en ander financieel haalbaar is en een waarschuwingsplicht. En met name bij deze laatste plicht kan een boeteberekening waarmee u geconfronteerd bent geweest passen. De adviseur had u daarop moeten wijzen. T.a.v. het voordeelcomponent geldt dit mijns inziens minder, maar feit blijft wel dat hij dit in zijn advies had moeten meenemen en grondig dienen te onderzoeken. Ik raad u aan de adviseur aansprakelijk te stellen en de schade die u lijdt te vorderen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag