Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste,

Afgelopen maanden ben ik bezig geweest met het aankopen van mijn eerste woning.

Hiervoor heb ik een onafhankelijk hypotheek adviseur ingeschakeld. Gezien het feit dat ik sinds 1 januari 2016 mede-eigenaar ben van een V.O.F., heb ik alle administratie aangeleverd. Aan de hand van deze gegevens heeft hij een bedrag vastgesteld. Vanuit hier ben ik op zoek gegaan naar een woning. Hierbij ben ik €8.000 onder het geadviseerde bedrag gaan zitten.

Toen eenmaal het bod was geaccepteerd is het vervolgtraject gestart. Hierbij is het voorlopig koopovereenkomst getekend, een tweede onafhankelijke accountant aangesteld en een taxatie uitgevoerd. Dit alles volgens de koopovereenkomst. Hiervoor heb ik in totaal €600 aan kosten gemaakt.

De accountant heeft jaaropgaves van voorgaande jaren opgevraagd en een berekening gemaakt. Uiteindelijk blijk ik €50.000 minder te kunnen lenen waardoor ik een afwijzing heb gekregen en het huis niet kan kopen.

De kosten voor de hypotheek adviseur zijn €2.500.
1. Ben ik verplicht om deze kosten deels, helemaal of niet te betalen?
2. Kan ik de overige kosten op de hypotheekadviseur verhalen of zijn dit mijn kosten?

Het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst wijst erop dat de hypotheekadviseur zorgvuldig tewerk is gegaan met verstrekking van de hypotheek. Hieruit zijn zekerheiden ontstaan voor partijen (behoudens ontbinden bepalingen etc.) waaruit u als koper vertrouwen heb mogen putten.
Nu de accountant tot een andere berekening is gekomen, lijdt u daardoor schade, terwijl de hyp. adviseur onzorgvuldig is geweest. U bent niet verplicht om de kosten te voldoen en kunt de overige kosten verhalen op de hyp. adviseur. Ik raad u aan hem schriftelijk aansprakelijk te stellen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag