Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn dochter komt jaren na de scheiding bij ons wonen. Hierdoor veranderen er uiteraard wat dingen aan de omgangsregeling en alimentatie. De nieuwe afspraken hierover zijn op papier gezet door bureau Jeugdzorg.
Waar kan ik het rechtsgeldig maken, zonder bijkomende kosten voor advocaten?
Mijn ex wil namelijk niet meebetalen aan wat voor kosten ook.

In principe zouden goede afspraken die door beiden zijn ondertekend voldoende moeten zijn. Echter, als het echt afgedwongen moet worden, dan ontkomt u niet aan een gang naar de rechter (met behulp van een advocaat). Ongeacht of uw ex wel of geen kosten wil maken. Mogelijk dat u (beiden) voor een toevoeging in aanmerking komt. In dat geval kunnen de kosten beperkt blijven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de uitleg.
Zou een toevoeging zelf gemaakt kunnen worden? Dus stel dat ik het convenant zoals het was, plus de aanpassing erin verwerkt, kant en klaar aan lever bij een advocaat? Kan ik zo de kosten drukken?
En wat kost het passeren bij een rechter?


Als u overeenstemming heeft met uw ex partner dan hoeft u niet langs een advocaat maar kunt u samen een stuk ondertekenen. Bij het afdwingen van afspraken moet de rechter dus ingeschakeld worden. Dan moet er een verzoekschrift ingediend worden en wordt de rechter gevraagd dit vast te leggen in een beschikking. De advocaat moet die beschikking maken en indienen. De rechtbank vraagt griffierecht. En als uw ex verweer voert komt er ook nog een zitting. Dat brengt helaas dus allerlei kosten met zich mee (enkele duizenden euro's al snel). U kunt (via een advocaat) vragen om een toevoeging. Afhankelijk van uw inkomen betaalt u dan een vast bedrag als eigen bijdrage (honderden euro's) en dan kan de advocaat de kwestie voor u oppakken. Als u wilt weten of u daarvoor in aanmerking komt dan kunt u persoonlijk met mij contact opnemen en kan ik dat voor u checken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag