Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vader heeft in zijn testament mijn oudste broer onterfd. Mijn zus en ik hebben de last gekregen om een fonds op te richten ter hoogte van ons erfdeel. Voor noodgevallen. Die zijn er niet. Hij was drugsbegruiker en is afgekickt. zus is na vader overleden. Ik heb een effectenrekening geopend. zus haar erfgenaam heeft de aanvraag samen met mij daarvan ondertekend en wij hebben elkaar daarbij gemachtigd (algemene voorwaarden) om over de rekening te kunnen beschikken. Voor deze transacties zijn geen twee handtekeningen nodig. Ik kan de rekening dus leegmaken zonder zijn handtekening en het geld aan mijn broer geven. En wil dat ook.
Dat is tegen de wil van het testament en ook mijn zwager zou dit niet willen. Kan mijn zwager zich beroepen op het ontbreken van zijn wil daarop bij het tekenen van de bankrekening? Dat hij als erfgenaam van mijn zus niet gewild heeft dat het geld toch naar mijn oudste broer zou gaan. Kan hij naar de rechter gaan? Heeft dat zin? Ik ben bewindvoerder van mijn oudste broer zijn erfenis en tevens enige beheerder van het fonds. De algemene voorwaarden van de rekening maken het lastig maar niet onmogelijk. Wie of wat kan mij juridisch tegenhouden? Moreel is een andere discussie, die start ik echter niet hier.

U schrijft dat u en uw overleden zuster een testamentaire last hebben gekregen om een fonds (stichting?) op te richten, waarin (zo begrijp ik het) het erfdeel van uw broer diende te worden gestort om (hem(?)in noodgevallen te ondersteunen. U schrijft dat uw broer is afgekickt en er geen noodgevallen zijn. Dit betekent echter niet dat er zich geen noodgevallen kunnen voordoen. Ik ben van oordeel dat u en uw zwager (kennelijk de enige erfgenaam van uw overleden zuster) het fonds in stand zullen moeten houden zolang uw broer leeft en dat u zal handelen in in strijd met het testament en de doelstelling van het fonds als u nu eenzijdig de effectenrekening leegmaakt en het geld aan uw broer "geeft". Uw zwager kan u en uw broer daarop aanspreken en zo nodig via de rechter vorderen dat het geld terugvloeit in het fonds. Hij zou ook melding kunnen maken bij het Openbaar Ministerie dat u gelden die u als beheerder van het fonds onder u heeft kennelijk in strijd met de doelstelling van het fonds (zonder dat sprake is van een noodgeval) ter beschikking stelt van uw broer. Indien u van mening bent dat het fonds zijn doelstelling niet kan bereiken kunt als bestuurder van dit fonds wel het fonds opheffen, doch u zult hierbij wel moeten handelen conform de statuten van het fonds (waar moet het geld van het fonds heen). Zie ook : https://www.notaris.nl/opheffing-van-de-stichting

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u. Het is geen stichting. Het gaat om een aandelenpakket waar mijn broer het vruchtgebruik van heeft, het dividend gaat naar hem. De uitwerking van het fonds is uitgewerkt in het testament. Hij is vruchtgebruiker. Op basis waarvan kan mijn zwager naar het OM stappen? Wat is de sanctie op,het niet uitvoeren van een testament?
Het geld in het fonds is nog steeds van mij en mijn zwager (hij is idd enig erfgenaam van mijn zus). Mijn broer is onterfd maar heeft wel zijn legitieme portie opgevraagd en gekregen. Die mogelijkheid bood het testament, slordigheidje van de notaris die mijn moeder geadviseerd heeft. Als je iemand niet vertrouwd dan had er aan die mogelijkheid een voorwaarde gesteld kunnen worden.
Mijn vraag is daarmee niet helemaal beantwoord. Kan mijn zwager de volmacht die hij mij (en ik hem) heb gegeven bij de instelling van de en/of rekening en waaardoor ik kan beschikken over de rekening (algemene voorwaarden) a.h.w. herroepen bij de rechter omdat hij dit niet bedoeld heeft? Namelijk het niet uitvoeren van het testament. Mijn broer heeft zijn leven op orde, heeft een husije gekocht vand e refenis van mijn vader (die geen fonds heeft ingesteld) en is alleen maar diep verdrietig over het testament van mijn moeder.


Ik lees nu dat (ook) sprake is van een door uw moeder getroffen testamentaire regeling; daarover lees ik in uw eerste vraag niets.
Ik begrijp uit uw reactie dat sprake is van een vruchtgebruikregeling in een aandelenpakket ten behoeve van uw broer. Dat zal betekenen dat u en uw zwager samen eigenaar zijn van het aandelenpakket en u dus in beginsel in juridische zin niet alleen hierover mag beschikken (en dus ook niet de alle aandelen / de gehele verkoopopbrengst van de aandelen aan uw broer mag geven). U schrijft dat sprake is van een volmacht over en weer, om over de rekening te kunnen "beschikken". Beschikken in juridische zin betekent in dit soort verhoudingen meestal dat u zonder daarvoor de voorafgaande toestemming van de andere eigenaar nodig te hebben bijvoorbeeld aandelen mag verkopen en van de opbrengst iets anders mag / moet kopen, maar alles binnen de grenzen van het recht de ander; ofwel als u de aandelen verkoopt, komt de (eigendom van) de opbrengst aan u en uw zwager samen toe en het vruchtgebruik daarvan aan uw broer. Er van uitgaande dat de opbrengst (geld) eenvoudig te verdelen is, kunt u wel daarna feitelijk uw helft van het geld aan uw broer geven, hetgeen dan eigenlijk een schenking is van u aan uw broer ter waarde van dat bedrag minus de waarde van het vruchtgebruik (dat immers al aan uw broer toekwam). De juridisch eigendom van de andere helft van de opbrengst is en blijft van uw zwager. Zou u deze helft ook weggeven aan uw broer, dan kan uw zwager bij de rechter teruggave daarvan door u vorderen.
Tot slot: een volmacht kan worden herroepen door de volmachtgever zelf, (de rechter hoeft hiervoor niet te worden ingeschakeld), tenzij uitdrukkelijk is bepaald dat de volmacht onherroepelijk is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag