Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goedenavond, ik heb een vraag over de legitieme portie bij onterven. Als in een gezin met drie kinderen één kind een zeer forse schenking krijgt (zeg 75% van het vermogen van de langstlevende ouder, de andere ouder is vooroverleden) en een ander kind wordt onterfd, dan kan het onterfde kind aanspraak maken op zijn legitieme portie. Als nu de ouder de resterende 25% opmaakt en hierna komt te overlijden, zou het onterfde kind volgens wat ik kan vinden recht hebben op een legitieme portie, en zou deze kunnen vorderen op de erfgenamen. Maar wat als beide erfgenamen afzien van hun erfenis (er is immers toch geen geld meer). Kan het onterfde kind dan de legitieme portie vorderen op het kind dat de zeer forse schenking heeft gekregen? Deze is dan immers geen "erfgenaam" meer?

Het antwoord is: Ja. Het betreffende kind is geen erfgenaam maar wel begiftigde.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank! Ik heb nog een korte vervolgvraag: hoe zit het met het niet-onterfde kind? Kan hij/zij ook aanspraak maken op een deel van de schenking van het ruim bevoordeelde kind?


Antwoord: Als de legitieme portie (wordt berekend zonder rekening te houden met de grote schenking) van het niet-onterfde kind is aangetast door die schenking heeft ook dat niet-onterfde kind een aanspraak.
Het is wel een ingewikkelde materie, dus roep hulp in van een gespecialiseerde advocaat (zie daarvoor: www.vean.nl).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag