Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geachte,

Mijn ex en ik zijn ongeveer 3 jaar en 8 maanden geleden uit elkaar gegaan en mijn ex weigert het huis te koop te zetten. Ik heb meerdere malen aangegeven dit te willen maar krijg geen respons. Ik zal dit waarschijnlijk moeten afdwingen via een rechter
Daarbij heb ik vooraf de afspraak gemaakt dat ik 290 per maand overmaak om mijn deel van de hypotheek te betalen. Dit is 44 maanden goed gegaan maar ineens vond ze dat het verhoogd moet worden naar 490. Volgens haar berekening is dat dan 1/3 van de vaste woonlasten.
Hier heeft zij erfpacht, VVE en levensverzekering bij in opgeteld.
Mijn vraag is of zij erfpacht VVE en levensverzekering van mij kan eisen.
Ik heb hier ook gelezen dat het normaal is om een gebruikersvergoeding te vragen? Mijn ex heeft namelijk alle sloten veranderd van de woning en ik kan er dus niet in. Dat ik verantwoordelijk ben voor de hypotheeklasten begrijp ik volledig. Maar erfpacht de VVE en een levensverzekering (die op haar naam staat) staat mij tegen om te betalen.
Ik heb een brief ontvangen van haar advocate waarin staat dat ik op grond van 3:172 van BW verplicht tot deze betalingen.
het volgende staat hierin benoemd

Tenzij een regeling anders bepaalt, delen de deelgenoten naar evenredigheid van hun aandelen in de vruchten en andere voordelen die het gemeenschappelijke goed oplevert, en moeten zij in dezelfde evenredigheid bijdragen tot de uitgaven die voortvloeien uit handelingen welke bevoegdelijk ten behoeve van de gemeenschap zijn verricht.

Heeft bovenstaande überhaupt betrekking op mijn hypothecaire lasten, VVE, Erfpacht en levensverzekering?
Daarbij begint de eerste zin met ''tenzij een regeling anders bepaald '' En de afspraak tussen ons was 290 euro per maand en dit is 44 maanden ook zo geweest.
Een onderling afspraak lijkt mij een regeling die anders bepaald.

Ik ben enorm benieuwd naar het antwoord en alvast bedankt hiervoor.

Het betalen van hypothecaire lasten, VvE bijdrage en erfpachtcanon zijn wel uitgaven die ten behoeve van de gemeenschap(ppelijke eigendom) worden gedaan. Als de levensverzekering gekoppeld is aan / onderdeel uit maakt van de hypothecaire lening, is ook de verzekeringspremie een uitgave ten behoeve van de gemeenschap.
Echter omdat u niet naar rato van uw aandeel in de gezamenlijke eigendom (waarschijnlijk 50/50) deelt in de vruchten van de gemeenschap (u heeft geen gebruik van de woning) en omdat zoals u schrijft er al een andere regeling was getroffen, meen ik dat art. 3:172 niet zonder meer kan worden toegepast. Echter als het bedrag van €490 werkelijk 1/3e van alle kosten is, kan dit wel een redelijke regeling zijn. U zou kunnen voorstellen om de huurwaarde van de woning te laten vaststellen, om vervolgens uw financiele bijdrage te stellen op de helft van alle kosten, verminderd met de helft van de huurwaarde.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag