Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Geachte, ik heb een groot huis gekocht 21 jaar geleden. n Gedeelte ervan heb ik ingericht om in de toekomst te gaan gebruiken als seniorenwoning. Een ander gedeelte heb ik ingericht als aanleunwoning. Het gedeelte als seniorenwoning verhuur ik al bijna 15 jaar. Ik betaal hiervan alle gemeentelijke belastingen. Ook staan de wisselende huurders ingeschreven bij de gemeente. De aanleunwoning is net 1 jaar klaar en dit heb ik ook verhuurd. Ook deze huurder staat ingeschreven bij de Gemeente. Nu kreeg ik enkele maanden geleden een gemeentelijke handhaver op de stoep en ik kreeg een schrijven dat ik per 1 -1-2018 moet stoppen met de verhuur en de huurders weg moeten zijn. Het schijnt volgens het bestemmingsplan niet te mogen dat ik mijn huis opdeel en verhuur. Ook zegt de gemeente dat het bestemmingsplan niet aangepast kan worden. 15 jaar lang heeft de gemeente niets ondernomen hoewel de huurders bij hun stonden ingeschreven. Ik heb mijn aflossingsvrije hypotheek vorig jaar omgezet in een hypotheek waarop wel afgelost wordt aangezien ik over een jaar of 10 ( stel dat de rente explosief stijgt), niet mijn huis wens te moeten verkopen. Voor deze hypotheek heb ik de huur inkomsten gewoon nodig. Daarbij voorzie ik ook nog eens aan de landelijke behoefte van "Betaalbare woonruimte voor woningzoekende". En nu mijn vraag dus. Hoe ga ik in verweer tegen deze dreigende situatie?

Als het goed is zult u eerst een vooraankondiging ontvangen. Tegen die vooraankondiging kunt u zienswijzen indienen. Hiervoor krijgt u een bepaalde termijn. Benut die mogelijkheid goed! Na de zienswijzentermijn zal de gemeente een definitief besluit nemen. Tegen dit besluit kunt u in beroep bij de rechter, maar alleen als u zienswijzen hebt ingediend en uw beroepsgronden zijn in beginsel beperkt tot de reeds ingediende zienswijzen. Het kan zijn dat het besluit, al dan niet naar aanleiding van uw zienswijzen, qua inhoud veranderd is. In dat geval kunnen uw beroepsgronden ook op die veranderde inhoud betrekking hebben.
De argumenten die u noemt zijn geen argumenten. Het betalen van een gemeentelijke belasting creƫert geen rechten met betrekking tot de woningsplitsing, noch is het ingeschreven zijn van de bewoners een reden om aan te nemen dat het splitsen van de woning dus legaal is.
Aanpassen van het bestemmingsplan is overigens niet nodig. Een omgevingsvergunning planologisch strijdig gebruik is heel goed mogelijk. De vraag is alleen of de gemeente hieraan wilt meewerken. Om die medewerking te krijgen zult u het meeste resultaat boeken door bevriende raadsleden of bestuurders aan uw kant te krijgen. Als het op ambtelijk niveau blijft, wordt gewoon het beleid terzake uitgevoerd en verliest u.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte Hr. Claus. Hartelijk dank voor Uw informatie. Ik word dus door de politiek gedwongen om te gaan lobbyen. Iets wat ik verafschuw, maar toch zal moeten om niet straks aan het bijstands,- loket te moeten gaan staan. De willekeur van de hogere gemeentelijke ambtenaren naar mijn hand proberen te zetten. ( Een nette verwoording van 'N bruine arm halen, of gewoon plat Kontekruipen.) Toch? En dan roept iedereen tegenwoordig dat was vroeger. Maar nee, ook vandaag de dag wordt er volop gelobbyt. Of moeten we dit maar noemen, " creatief politiek bedrijven". Om het netjes te houden. Uw bewoording, "Bevriende raadsleden of bestuurders aan mijn kant krijgen", is dan denk ik nog de meest nette bewoording voor het beoogde resultaat.
Sorry voor mijn negatieve schrijven maar door mijn ervaring met de gemeentelijke politiek vanaf 1982 doet het mij goed om dit hier zo te verwoorden. Recht is lang niet altijd Recht, en om je menselijk Recht te krijgen moet je vaak, "door de politiek gedwongen wegen bewandelen die je zelf verafschuwd". Nogmaals hartelijk dank voor Uw informatie. Ik ga mijn best doen.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag