Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedemiddag, ik heb een vraag over de verkoop van mijn huis. Ik heb de koper een aanbod gedaan, met hierin de prijs en een aantal randvoorwaarden en de koper heeft zelf een verklaring opgesteld en ondertekend, waarin hij akkoord gaat met al deze voorwaarden, zonder verder voorbehoud. Derhalve een overeenkomst volgens aanbod en aanvaarding zonder verder voorbehoud.
Mijn vraag is: kan deze overeenkomst beschouwd worden als voorlopige koopakte? ( onze handtekeningen staan op verschillende documenten: het aanbod en de aanvaardingsverklaring, in de verklaring wordt expliciet verwezen naar de brief met het aanbod). En zo ja, wat is de wettelijke bedenktijd voor deze overeenkomst? En zo nee, kan de koper deze getekende overeenkomst toch nog naast zich neer leggen (onder welke voorwaarden? bedenktijd?), zolang er geen "gebruikelijke" koopakte is ondertekend? Bij voorbaat hartelijk dank!

In beginsel kan de onderhandse verklaring beschouwd worden als een voorlopige koopakte, alleen geldt die tussen beide partijen. Om zogenaamde derdenwerking te krijgen wordt deze akte getekend bij de makelaar of soms de notaris. Daarbij geldt een bedenktijd van 3 dagen voor de koper, waarbinnen de koop ontbonden kan worden. Voor de verkoper geldt de bedenktijd doorgaans niet en kan hij de koop dus niet naast zich neerleggen. Voor meer info of verdere hulp kunt u vrijblijvend direct contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Nu de handtekeningen op verschillende documenten staan is er geen koopovereenkomst tot stand gekomen. In artikel 7:2 lid 1 B.W. is opgenomen dat een koopovereenkomst voor een woonhuis door een koper die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf schriftelijk aangegaan moet worden. Het moet hier gaan om een akte en niet om twee op elkaar aansluitende brieven (MvA, Kamerstukken I 2002/03 23095, 38a p5/6).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag