Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een complex gekocht met daarbij een tegen een extreem lage huur verhuurde bedrijfswoning. Ik wil dat de huurder zo snel mogelijk vertrekt. Regel is dat voor een dienstwoning geen opzegtermijn geldt, maar de huurder is al een paar jaar niet meer werkzaam bij het bedrijf.
Ik wil er zelf gaan wonen.

Waar loop ik tegen aan:
Kan de huurder aanvechten dat het een bedrijfswoning is omdat hij een paar jaar geleden al ontslag heeft gekregen.

Indien dat aanvechten succesvol zou zijn, wat is dan het eerste moment waarop ik hem er van rechtswege uit kan krijgen?

Het is de vraag of geen sprake is van gewone verhuur woonruimte. Alleen al het feit dat de huurder al jarenlang de woning huurt zonder dat hij / zij nog werkzaam is bij het bedrijf, maakt dat twijfelachtig is of sprake is van een echte dienstwoning. Er is dan geen moment aan te geven waarop u de huur van rechtswege (dus zonder instemming van de huurder) kunt laten eindigen.

Wel kunt u mogelijk via de weg van het bestemmingsplan actie ondernemen. Indien sprake is van een bedrijfswoning , dan dient deze als zodanig te worden gebruikt, dus te worden bewoond door een bewoner die aan het ter plaatse uitgeoefende bedrijf is verbonden. U kunt de gemeente dan vragen om op te treden tegen het gebruik van de bedrijfswoning als gewone woning.

Indien u zelf in de woning als bedrijfswoning wilt gaan wonen, zou ook dit (realisering van het door het bestemmingsplan wel toegestane gebruik) een aanknopingspunt voor huurbeeindigingsprocedure kunnen zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag