Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Afgelopen weekend liep ons toilet niet meer goed door (huis nummer 24). De buurvrouw (huisnummer 22) kwam plots paniekerig aan de deur omdat ons afvalwater bij haar uit een put kwam, waardoor de tuin onder liep.

Omdat ik als eerste op het riool ben aangesloten, heb ik bij andere buren ook geïnformeerd naar de werking van het riool. Zij hadden geen klachten. Helaas was nummer 20 niet thuis. Telefonisch was deze buurvrouw niet te bereiken (uiteraard wel geprobeerd).

Gezien de ernst -tuin buren liep onder- heb ik een weekend-rioolservice gebeld. Na camera inspectie bleek dat de verstopping bij nummer 20 zat. Wij zijn samen haar tuin in gegaan. Gelukkig kwam zij op dat moment thuis. Ze vertelde dat ze vorige week ook gebruik heeft gemaakt van een ontstoppingsdienst. Hierbij zijn boomwortels uit haar riool verwijderd.

De rioolservice heeft bij nummer 20 ook een inspectie gedaan. Hierbij is een klont wortels uit het riool getrokken (60 cm lang en een diameter van 12 cm). Hiermee was het acute probleem verholpen. Om een meer structurele oplossing te verkrijgen moet een deel van het riool (waar de wortels zijn ingegroeid) op een later moment worden vervangen (geheel op de grond van nummer 20).

Na afloop kreeg ik -als initiële aanvrager- de rekening, €250.

De vraag is nu wie moet die rekening betalen?

Je zou kunnen zeggen dat het probleem bij nummer 20 zat en dat zij daarom moet betalen.

Je zou ook kunnen zeggen dat we met z'n drieën gebruik maken van hetzelfde riool en daarom de kosten moeten delen.

Als je deze laatste redenering aanhoudt zou je ook kunnen zeggen dat de vervolgwerkzaamheden door ons drieën moeten worden gedragen...

Kunt u mij adviseren?


Met vriendelijke groet,

Bij rioolwerkzaamheden zijn de kosten in beginsel voor de eigenaar van het riool.

Indien gewenst kunt u vrijblijvend contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Wie er aansprakelijk is voor de schade hangt af of er sprake is van een eventuele erfdienstbaarheid. Welke afspraken zijn er ten aanzien hiervan gemaakt? Wordt er een bijdrage betaald t.b.v. onderhoud etc.? Is er niets afgesproken dan is eigenaar van nr. 20 aansprakelijk voor de schade. Overigens kan deze verhaal halen bij het ontstoppingsbedrijf dat waarschijnlijk niet goed werk heeft afgeleverd. Voor meer info of hulp kunt u vrijblijvend direct contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag