Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Situatie is als volgt :

Aangrenzend aan onze achtertuin is een een strook van ongeveer 1,5 meter welke wij van de gemeente "huren". Aan dit huurstuk grenst weer een sloot.

Het stuk moet eigendom van de gemeente blijven, er moet ook overpad geboden worden aan de buren, en er mag niet op gebouwd worden. Dit omdat er leiding werk doorheen loopt waar men bij moet kunnen. Enige waar wij het nu voor gebruiken is opslag van de vuilnisbakken.

Probleem is dat het stuk huurgrond heel slecht onderhouden is, en de beschoeiing door en door verrot is. Gevolg is dat de bestrating van het huurgedeelte geheel uit elkaar getrokken word bij ons en enkele van onze buren. Met het bijkomende risico dat ook de diverse tuinhuizen misschien straks problemen gaan ondervinden.

Als bewoners zijn wij van mening dat het onderhoud van de beschoeiing de verantwoordelijk van de gemeente is. Dit omdat het geen eigendom van ons is.

Echter zijn wij nu al meer dan een jaar aan het "vechten" om de gemeente dit op te laten knappen maar er gebeurd maar niets. Al meerdere malen de mededeling gehad dat er "geen geld" beschikbaar was hiervoor. Waar word de huur die wij betalen dan aan besteed ?

Is het mogelijk om de gemeente op een of andere manier te "dwingen" het onderhoud hierop uit te voeren ? Of ze aansprakelijk te stellen voor de eventuele schade door verzakkingen in dit tuinen ? Of misschien zelf het reparatiewerk uit te besteden en dan gewoon stoppen met huur te betalen ?

Wat zijn de mogelijkheden om in dit geval het ambtelijke apparaat in beweging te krijgen ?

U huurt een stukje onbebouwde grond en dit geeft u het recht op (binnen de in de huurovereenkomst door u aangegeven beperkingen) op het gebruik van de grond. Klein dagelijks onderhoud zal voor uw rekening zijn, maar het vervangen / repareren van de beschoeiing valt daar niet onder.
Indien u door de verzakkingen als gevolg van de slechte beschoeiing geen normaal gebruik meer kunt maken van het gehuurde, kunt u het beste de verhuurder schriftelijk d.m.v. een aangetekende brief in gebreke stellen en een redelijke termijn te geven waarbinnen zodanig herstel moet plaats vinden dat het gebruik weer mogelijk is. U kunt aanzeggen dat als herstel uitblijft, u dit zelf voor zover dit nodig is om normaal gebruik mogelijk te maken, zult verzorgen en de kosten daarvan zult verrekenen met de huur of dat u een deel (naar rato en in redelijkheid) van de huurbetaling opschort totdat het normale gebruik weer mogelijk is.
Let wel op dat u vrijwel geen huurbescherming heeft en dat de gemeente vrij eenvoudig tegen afloop van de overeengekomen huurtermijn de huur kan opzeggen, waamee dan uw gebruiksrecht komt te eindigen.

Indien uw eigendomsgrond (tuin) als gevolg van het slechte onderhoud aan de beschoeiing van de gemeentelijke oever ook aan het verzakken/verschuiven is, zou dit ook aanleiding kunnen zijn om de gemeente hierop als grondeigenaar / ''buurman" aan te spreken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Inmiddels uw advies opgevolgd en de gemeente schriftelijk aansprakelijk gesteld.
Helaas heeft dit ook niet gehoplen.

Inmiddels een schrijven terug gehad met daarin vermeld de volgende argumenten :

- de huidige bescoeiing is door u zelf dan wel door uw rechtsvoorgangers aangebracht
- per 1 januari 2015 de watergang in beheer en eigendom is overgedragen aan Waterschap ***. Aangaande de wet en regelgeving omschrijft de Keur van het Waterschap dat er geen beschoeiing aangebracht hoeft te zijn en dan een nieuw talud de schuinte van 1:2 dient te hebben
- er volgens de leggen van het waterschap lang deze watergang een vrije strook van 1 meter dient te zijn voor onderhoud aan de watergang
- er geen bebouwing mag worden aangebracht boven de kabels en leidingenstrook
- er op dit moment geen aanleiding is te concluderen dat er zich een gevaarlijke situatie voordoet als gevolg van de staat waarin de beschoeiing zich bevindt
- er indie de 1 meterstrook vrij gehouden en er geen bebouwing aangebracht wordt op het gehuurde het niet aannemelijk is dat er schade ontstaat aan particuliere eigendommen

Gelet op het voorgaande heeft de gemeente geen grond gevonden om op te treden in verband met de staat waarin de beschoeiing noch de brandgang zicht bevindt.

Kortom, een grote muur waar ik momenteel tegen aan loop.

Nu heb ik snel even zitten kijken op de site van het waterschap en het stuk water dat aangrenzend is, is geclassificeerd als een A water. En daarbij staat het volgende vermeld m.b.t. het onderhoud :

4.1 Onderhoudsplicht bij A-wateren voor de aangrenzende eigenaren
De wateren met de status A gedeeld onderhoud zijn qua functie gelijk aan wateren met een Astatus
in het overige beheergebied van Waterschap ***. De uitzondering op de
onderhoudsuitgangspunten is dat de aangrenzende eigenaren bij dit type water
onderhoudsplichtig zijn voor het talud, gerekend vanaf de insteek tot de teen van het
onderwatertalud. Deze onderhoudsverplichting blijft van kracht van de
gebiedseigenschappen.

Kan ik aan de hand van bovenstaande nog iets "afdwingen" bij de Gemeente. ?


Hetgeen u hierboven beschrijft speelt eigenlijk alleen tussen gemeente (eigenaar van de oever) en waterschap (eigenaar en beheerder van de sloot) U kunt natuurlijk wel het Waterschap op de hoogte stellen van het naar uw oordeel slechte onderhoud van het talud (uw huurgrond) en dan hopen dat het Waterschap actie onderneemt. Ik denk dat u niet kunt afdwingen dat het Waterschap actie richting gemeente onderneemt, tenzij de situatie zo slecht is dat uw achterliggende eigendom nu al daadwerkelijk gevaar loopt.

Als de gemeente uw klachten als huurder van de grond niet serieus neemt, dan rest eigenlijk alleen de gang naar de rechter, zodat deze kan oordelen wat er moet gebeuren en wie de kosten moet dragen. U zou de gemeente kunnen "prikkelen" door een deel van de betaling van de huursom op te schorten. U dient dan wel eerst concreet de gemeente in gebreke te stellen en daarbij aan te geven dat de gemeente het gehuurde in zodanige staat dient te brengen dat het overeengekomen gebruik weer mogelijk is (hoe is een zaak van de gemeente) en dat u de betaling van de huursom gedeeltelijk (moet in verhouding staan tot het gebrek) zal opschorten als de gemeente niet binnen redelijke termijn (bijv. binnen drie maanden) het overeengekomen gebruik weer mogelijk heeft gemaakt.
Ik wijs u er nogmaals op dat u nauwelijks huurbescherming heeft en de gemeente om van u " af te zijn" de huur zou kunnen opzeggen; dus u kunt wellicht ook uw kaart als aangrenzend eigenaar uitspelen en de gemeente op voorhand aansprakelijk stellen voor schade aan uw eigendom als de gemeente haar grond / talud niet zodanig onderhoud als van haar op grond van het burenrecht mag worden verwacht.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag