Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Een half jaar geleden ben ik betrokken geraakt bij een aanrijding. Ik reed met een bakfiets achter een auto die abrupt een noodstop maakte omdat er een fietser vanachter een verscheen die stilstond op de tegenliggende rijstrook. Ik had zelf niet veel vaart en voldoende afstand tot de auto, maar desondanks raakte ik vlak voordat ik stilstond de bumper van de auto; minimaal. De andere fietser reedt door.

In schrok en er werd later een agent bijgehaald die ons schadeformulieren gaf (maar niks had gezien overigens). Op zijn verzoek werden gegevens uitgewisseld zodat er contact kon worden opgenomen met elkaars verzekeraar. Ik heb foto's genomen van zowel de achterkant van de auto als de bakfiets. Op die foto's is duidelijk te zien dat de auto reeds oude schade had over de gehele achterkant/bumper: lakschade op diverse plekken (ook aan de zijkanten), een deuk in de bumper met een ongelijke vorm - alsof de auto tegen een trekhaak was aangereden - die schade loopt door aan de onderkant en heeft ook roestplekjes, een scheur naast het nummerbord. De bakfiets heeft geen schade; het voorwiel is kaarsrecht (dat is ook op de foto te zien).

Omdat de tegenpartij geen contact meer met mij opnam en er ook geen schade door mij is veroorzaakt, nam ik aan dat het daar bij zou blijven. Ruim drie maanden later werd ik echter gebeld door rechtsbijstand van de tegenpartij waarin mij verteld werd dat de schade ruim €900 bedraagt en ik daarvoor aansprakelijk wordt gesteld. Ik legde uit dat ik geen schade heb gemaakt, al bijna stilstond (het schadeformulier van de tegenpartij gaf 10km p/u aan) en dat ik zelf ook geen schade had. Ik verzocht men om mij een mail toe te sturen met alle info. Ik ontving een kopie van het schadeformulier, waarbij overigens het kenteken niet ingevuld was. Die had ik zelf wel zichtbaar op mijn foto's: het gaat om een zeer oude auto van meer dan 10 jaar die het geclaimde bedrag nog niet waard is.

Al met al heb ik steeds gemaild dat ik die schade niet veroorzaakt kan hebben. Daarbij altijd de foto's toegestuurd. Ook vond ik het vreemd dat tijdens het eerste telefoontje al een specifiek bedrag werd genoemd. Dat bedrag kwam later terug in een schaderapport wat later pas door een expert is opgemaakt. Die expert melde dat er niet met zekerheid vastgesteld kan worden of er reeds oude schade aanwezig was.
Nadat ik aangaf dit niet te betalen omdat ik niet de veroorzaker ben (wederom mijn foto's meegestuurd), werd de waarde door de expert naar ruim €500 aangepast.

Al met al opnieuw gereageerd dat ik die schade niet heb veroorzaakt en dus niet betaal, waarna nu gedreigd wordt met een deurwaarder. Helaas gaf mijn aansprakelijkheidsverzekering op de dag van het ongeluk geen dekking, vandaar dat ik zelf nu opdraai voor de afwikkeling. De auto was overigens niet van degene die erin reed, ook de bakfiets is niet van mij.

In de laatste mail wordt tot mijn verbazing tevens aangegeven dat er een proces verbaal is opgemaakt. Ik ben hier nooit van op de hoogte gesteld, de agent heeft het hier nooit over gehad en zei dat de verzekeraars het zouden oplossen en dat hij er zelf buiten stond. Ik heb ook nooit iets getekend, maar hij heeft wel mijn identiteitskaart gevraagd en gezien. Ik ga het rapport opvragen.

Natuurlijk wil Ik niet opdraaien voor schade die onterecht geclaimd wordt, maar ik vraag mij af wat ik nu nog kan doen. Ik zit natuurlijk ook niet op extra kosten voor een deurwaarder te wachten. Het is zo oneerlijk en ik zou het ook echt schandalig vinden als de tegenpartij hiermee wegkomt.

Advies is welkom, hartelijk dank alvast!

Als u aangeeft de reeds aanwezige schade op de auto niet veroorzaakt te hebben, en u heeft daarvan voldoende bewijs aangedragen dan dient de tegenpartij (verzekeraar) het tegendeel te bewijzen. Ook kunt u overwegen om een onafhankelijke expert in te schakelen en daarbij af te spreken dat het schadebedrag en de expertisekosten niet zullen worden voldaan door u als u in het gelijk wordt gesteld. Het is nu meer een bewijskwestie geworden. Ook raad ik u aan het politierapport te betwisten, aangezien dit is opgemaakt zonder uw verklaring c.q. medeweten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor het snelle antwoord!

Ik ga inderdaad voorstellen om een onafhankelijke expert in te schakelen en ik heb het proces verbaal opgevraagd. Ik ga tevens ook een klacht indienen bij de verzekeraar over de gang van zaken. Zo is het duidelijk dat de cliënt heeft gelogen over de schade die door mij zou zijn aangericht (want het schaderapport wordt plots bijgesteld, en de kosten van verschillende reparaties worden verlaagd). Ook worden er door de contactpersoon onjuistheden gemeld t.a.v. het rapport dat is opgesteld door de schade expert.

Ik vind het ook erg gek dat ik een mail krijg met daarin de melding een x bedrag over te maken, maar dat er geen officieel betaalverzoek met uiterste datum wordt verzonden. Terwijl er wel gedreigd wordt met het inschakelen van een deurwaarder. Wordt vervolgd..



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag