Stel vraag

Particulier


Vriendin heeft 13.000 Euro geleend bij mij en daarvoor een schuldbekentenis getekend. Zij is in het buitenland overleden. Wie erfgenamen zijn is niet helemaal duidelijk; broers zeggen de erfenis te weigeren vanwege schulden.
Echter, de overleden vriendin heeft nog erfrecht op de niet verkochte woning van haar overleden moeder. Haar broer is executeur van de nalatenschap van moeder en beheert de onverkochte woning. Deze broer weigert nu betaling van de schuld van zijn zus aan mij.

Welke wegen moet ik bewandelen om alsnog de betaling van de schuld voor elkaar te krijgen?

Is beslaglegging op de onverkochte woning van de overleden moeder een optie?

U dient eerst te achterhalen of en zo ja wie de erfgenaam / erfgenamen zijn van uw overleden vriendin. Als haar broers hebben verworpen, dan zal daar toch tenminste een schriftelijk stuk van voorhanden moeten zijn. U schrijft dat zij in het buitenland is overleden. Dit zou ook kunnen betekenen dat haar nalatenschap naar buitenlands recht ( het recht van het land waar zij is overleden) moet worden afgewikkeld. In dat geval doet u er verstandig aan om een deskundige in te schakelen in het land waarvan het erfrecht van toepassing is.
Als de woning van de moeder van uw overleden vriendin in Nederland is gelegen, kan daarop via de Nederlandse rechtsgang beslag worden gelegd. Is de woning in het buitenland gelegen, dan dient beslag via de rechtsgang van dat land te worden gelegd en is het dus verstandig om deskundige bijstand in dat land zelf in te schakelen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag