Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Over twee weken trek ik in bij mijn vriend die in een sociale huurwoning woont in een andere stad. Hij betaalt 580 euro per maand, maar is in de afgelopen jaren meer gaan verdienen, waardoor als hij nu een nieuw huis zou gaan huren hij zal moeten reageren op huizen in de vrije huursector.

Ik wil mij inschrijven op zijn adres, zelf heb ik wel recht op een sociale huurwoning gezien mijn inkomen. Is het mogelijk dat de woningbouw nu flink de huurprijs omhoog gaat doen?

Ben ik verplicht om mij bij de woningbouw te registreren als medebewoner? Ik ben bang dat dit namelijk tot huurverhoging leidt. Ik zie op de site van de betreffende gemeente dat ik een verhuurderverklaring (in dit geval dus van de woningbouw) moet hebben enkel als ik me registreer als "inwonend bij de hoofdbewoner" . En niet als ik me registreer als kamerbewoner.

Op de site van Ymere vind ik dit:
"U hoeft geen toestemming te vragen aan Ymere als uw partner bij u komt wonen. Maar: uw partner is niet automatisch ook huurder. Ook niet als u een samenlevingscontract heeft. Na 2 jaar samenwonen kunt u wel aanvragen of uw partner ook huurder kan worden. Het kan dan handig zijn dat Ymere al weet dat u samenwoont." Ik neem aan dat deze regels landelijk gelden?

Kunt u mij adviseren?

U kunt met toestemming van de hoofdhuurder u registreren als medebewoner op zijn adres. Daarbij is een verklaring van de gemeente nodig die ingevuld dient te worden, bij kamerverhuur is deze niet vereist. Een huurverhoging als medebewoner is niet gebruikelijk en zal niet vaak gebeuren. U kunt inderdaad medehuurder worden maar pas na 2 jaar als u voldoet aan enkele voorwaarden. U kunt zich alvast inschrijven als medebewoner als u voornemens bent medehuurder te worden na 2 jaar.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag