Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Onze fundering van onze garage is aan het verzakken doordat twee grote bomen (Gemeente bomen) naast ons huis , net 2 meter van onze erfgrens, in de loop der jaren plaatselijk water aan de grond onttrekken. Ook hebben wij een scheur in buitenmuur van onze garage ontdekt deze loopt van onderen naar boven en er valt cement tussen de stenen uit. Naar onze mening zijn deze twee bomen veel te groot om in een woonwijk te staan en ze zijn de afgelopen 16 jaar (zolang wonen wij hier) heel erg gegroeid. De gemeente doet niet meer dan zo nu en dan een takje afsnoeien dus dit heeft geen nut. Wie is verantwoordelijk voor deze schade en wie gaat de herstelkosten betalen? Dienen wij gelijk al de Gemeente hiervoor aansprakelijk te stellen of dienen wij zelf hiervoor specialisten in te huren? Welke weg dienen wij te bewandelen? De bomen staan ongeveer 25 jaar in onze straat.

Kijkt u eens bij uw gemeente of er groenbeleid is , of een bomenplan. Directe aansprakelijkheid zal moeilijk worden als de gemeente zich aan het beleid houdt. Een specialist is vrij duur ; u zou kunnen overwegen eerst de gemeente het probleem voor te leggen zonder juridische stappen te noemen.

Beoordeel dit antwoord:

In beginsel is de gemeente aansprakelijk voor de schade als vast is komen te staan dat de schade is veroorzaakt door de bomen en dit de gemeente kan worden toegerekend door bv geen of weinig onderhoud aan de bomen. U kunt de gemeente aansprakelijk stellen nadat u bv de gemeente eerst uitnodigt om de situatie ter plaatse te bekijken. Is er een meningsverschil dan zou u kunnen overwegen om een specialist in te schakelen en deze kosten in rekening te brengen bij de gemeente als blijkt dat u gelijk heeft. Voor overleg of hulp kunt u desgewenst gratis en vrijblijvend contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag