Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Wij wonen in de helft van een boerderij. Wij wonen aan de achterkant. We hebben 5000 vierkante meter grond. We wonen hier nu 14 jaar. Omdat de boerderij eerst een varkensbedrijf was, voor wij er kwamen wonen, was de grond kaal toen wij het kochten. Door de jaren heen hebben wij er twee tuinhuisjes gebouwd, een boomgaard aan laten aanplanten en een kas neer laten zetten. Gewoon om niet in de problemen te komen hebben wij hier steeds overleg gehad met de gemeente. Deze heeft ons steeds aangegeven dat dat goed was omdat wij aan de achterkant wonen. We hadden geen vergunningen nodig. Nu willen wij een huisje bouwen voor een B&B. En weer gingen wij naar de gemeente. Tot onze verbazing heeft de gemeente een deel van onze grond gewijzigd naar agrarische bestemming en mogen wij op dat stuk niet bouwen. Twee vragen; mag de gemeente dat doen? En de tweede vraag: in het stuk wat nu agrarische bestemming is staat 1 van de tuinhuisjes en de boomgaard. Wat niet zou mogen want daarmee is het toch al niet meer agrarisch?

De eerste vraag of de gemeente dat mag doen, kan ik bevestigend beantwoorden. De gemeente kan ten alle tijde een nieuwe bestemming vaststellen. Daarvoor is wel een procedure nodig met de nodige rechtsbescherming, die meestal wel een jaar of meer in beslag neemt. Heeft u daar niets van gemerkt?
Stel dat de bestemming gewijzigd is na de bouw van het tuinhuisje en aanleg boomgaard, dan vallen deze nu onder het overgangsrecht. Kan ook zijn dat onder de agrarische bestemming dit nog steeds legaal is en zou mogen.
Iets anders is of u een B & B verblijf wilt oprichten. Daar zult u speciaal toestemming (een b.p. wijziging) moeten vragen bij de gemeente. Of ze daar aan meewerken valt zo niet te beoordelen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag