Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn moeder is op 5 juni jongst leden gestorven. Zij heeft een testament, maar geen executeur aangewezen. We zijn met zes erfgenamen, vijf hebben de erfenis zuiver aanvaart, een heeft de erfenis benificiar aanvaart, dezelfde vijf hebben een verklaring/machtiging getekend voor een van de vijf erfgenamen om de boedel af te handelen. Een blijft weigeren om een verklaring/machtiging te tekenen. Wat kunnen/moeten de vijf andere erfgenamen nu doen?

Bij beneficiaire aanvaarding van een van de erfgenamen moet een verplichte procedure worden gevolgd, een vereffeningsprocedure die loopt via de kantonrechter. Alle erfgenamen zijn dan vereffenaar ; er is niet een executeur. De weigerende erfgenaam heeft dus gelijk.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik begrijp niet zo goed welke procedure ik dan moet volgen. De rest heeft al mij gemachtigd om de bankzaken en belastingzaken af te handelen. Zij is de enigste die mij geen volmacht willen geven. Wat moet ik nu doen? Wie moet ik benaderen? En ben ik verplicht dit te doen?


Indien een van de erfgenamen op deze wijze dus onder voorbehoud van overschot de erfenis aanvaard moet er een verzoek uit naar de kantonrechter van de laatste woonplaats van uw moeder. Dan volgt een verplichte vereffeningsprocedure , meestal een lichte vorm. Er dient een staat te worden opgemaakt van de lasten en de baten. Alle bekende schuldeisers moeten worden benaderd .Enfin, u kunt er op het internet voldoende over lezen. Als er geen onroerend goed aanwezig is behoeft niet perse een notaris te worden benaderd, zeker niet als de bank u accepteert als gemachtigde en de zaken wil afhandelen,. Eerst dient echter het verzoek eruit te gaan en mogen er geen handelingen worden verricht die niet strikt noodzakelijk zijn en niet even kunnen wachten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Heb ik de wet goed gelezen en moet de persoon die de erfenis onder voorbehoud van overschot heeft aanvaard nu naar de rechetr gaan of moeten wij dat doen?


Beneficiaire aanvaarding moet worden verzocht , als een van de erfgenamen dat doet is deze wijze van aanvaarding de aangewezen procedure voor allen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag