Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Sinds ongeveer 2 maanden ben ik aan het reïntegreren vanuit ziekte op mijn werk. Ik heb een contract in een ziekenhuis als paramedicus voor 24-36 uur per week. Ik heb in de periode dat mijn contract veranderde van 36-37 uur per week naar 24-36 uur per week zwart op wit van mijn leidinggevende gekregen dat ik niet verplicht kan worden om meer uren dan 24 uur daar te werken. Dit heeft er mee te maken dat ik nog een andere baan wilde zoeken, omdat ik anders financieel niet rond zou kunnen komen. Mijn leidinggevende (en collega's) in het ziekenhuis weten dan ook dat ik een baan (0-uren contract) ben aangegaan bij een revalidatiecentrum. Ik werk op beide plekken met veel plezier. In het revalidatiecentrum werk ik sommige weken (bij bijvoorbeeld geplande vakanties) 16 uur per week, maar andere weken hoor ik pas op de maandag of ik dinsdag of woensdag moet komen werken. De verwachting is dat ik elke week daar wel wat uren kan draaien, kleine uitzonderingen daargelaten. Mijn leidinggevende in het ziekenhuis heeft nu echter gezegd dat ze wil dat ik 5 ochtenden daar kom werken. Vanwege mijn integratie werk ik op dit moment nog maar 4 uur per dag. Dit zou dus betekenen dat ik niet de mogelijkheid heb om extra te werken in het revalidatiecentrum, waardoor ik het financieel niet ga redden. Mijn leidinggevende geeft aan dat ik de plicht heb om me optimaal in te zetten om mee te werken aan mijn reïntegratie, waar het bij zou horen dat ik dan maar 5 ochtenden voor het ziekenhuis ga werken voorlopig. Zij stond niet/nauwelijks open voor het feit dat ik het maandelijks dan niet red qua inkomen.
Ik ben benieuwd naar mijn rechten en plichten in deze situatie. Ik heb al een compromis voorgesteld waarbij ik in ieder geval 4 ochtenden werk voor het ziekenhuis (dus 1 meer dan normaal) en eventueel nog de 5e ochtend als ik hoor dat ik niet bij het revalidatiecentrum hoef te werken. Ook hier stond mijn leidinggevende niet voor open. Ik krijg graag advies om duidelijk te krijgen wat ik eventueel mag weigeren. Ik wil me voor 100% inzetten voor beide banen en wil ook absoluut niet mijn leidinggevende tegen me in het harnas werken. Het feit dat ik het financieel niet ga redden, en ik daar voor mijn gevoel toe gedwongen word, gaat me echter wel te ver.

Altijd complex, re-integratie vraagstukken ze zijn nog al casuïstiek van aard. U bent als werknemer in ieder geval wettelijk verplicht aan re-integratie activiteiten mee te werken en passende arbeid te aanvaarden. Als u dat niet doet, dan mag uw werkgever uw het loon weigeren en hem zelfs ontslaan. Uit de wet en daarop berustende jurisprudentie kan (onder andere) wel worden afgeleid dat een medewerker dient mee te werken voor zover dit van hem of haar kan worden gevergd. Van belang in uw situatie is wat er in het re-integratie plan is opgenomen m.b.t. uw re-integratie, dus hoeveel uur, welke dagen, etc. Als ik het goed begrijp heeft u een gewijzigd contract en zijn daar ook afspraken in vastgelegd, zoals dat u niet verplicht kan worden om meer dan 24 uur te werken. Als er verder nergens is vastgelegd over hoeveel dagen deze 24 uren moeten worden verspreid, dus niet in het contract en ook niet in een re-integratieplan, dan is het de vraag in hoeverre uw werkgever u kan verplichten om 5 ochtenden te laten werken, en het niet voldoen aan dit verzoek als een weigering van de medewerking aan het re-integratieplan kan worden gezien. Aan de andere kant kunt u zich afvragen, als u nog ergens anders gaat werken in hoeverre hiermee uw re-integratie bij het ziekenhuis wordt belemmerd (los van het feit dat u een goede reden heeft om een tweede baan erbij te nemen)? Het is wéér anders als u nu "passend werk" (andere functie?) doet en er binnen dit passende werk geen mogelijkheden zijn om meer uren te werken (met als gevolg inkomensverlies), en sprake is van re-integratie naar ander werk buiten het ziekenhuis.

Een deskundige (Arboarts/UWV) kan ondersteuning bieden hierin en is ook op de hoogte van de specifieke afspraken m.b.t uw werkhervatting en het wel en wee binnen de organisatie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag