Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij wonen ruim 17 jaar in een vrijstaand huis, waar naast onze oprit een beukenhaag is geplant als erfafscheiding. Deze beukenhaag is geplant door de 1e bewoners, ca. 30 jaar geleden.
De beukenhaag wordt 2x per jaar door ons gesnoeid. De haag is hoog ca. 3 meter en 80 cm breed. De haag was 30 jaar lang een afscheiding met een stuk bouwgrond. Deze grond is dit jaar verkocht. Nu willen de kopers en dus onze buren, dat wij de haag terugsnoeien tot 1 meter tot aan de voorgevelgrens (ca. 5 meter) en daarna tot 2 meter hoogte. Ook willen zij dat wij mee betalen aan de kosten bij het kadaster om de erfgrens vast te stellen omdat zij menen dat de stam van de beukenhaag exact op onze erfscheiding staat waardoor de haag gezamenlijk eigendom is, althans beweren zij.
Bij mijn navraag bij de gemeente gelden bij onze gemeente geen richtlijnen voor hoogte/breedte van een beukenhaag als erfafscheiding.
Kunt u ons svp adviseren welke stappen te ondernemen. Hartelijk dank hiervoor.

Er van uitgaande dat de beukenhaag er al 30 jaar staat en u en uw vorige buren er altijd van uit zijn gegaan dat de haag de erfafscheiding is, dan moet u er behoudens tegenbewijs van uit gaan dat de haag op de eigendomsgrens staat en dus in beginsel gezamenlijk dient te worden onderhouden. Een hoogte van twee meter is dan gebruikelijk, zeker binnen de bebouwde kom. Zie ook artikel artikel 5:36 en 5:49 Burgerlijk Wetboek.
Kan worden aangetoond dat de haag niet op de eigendomsgrens staat / is geplant maar op uw perceel, dan zou het onderhoud geheel voor u zijn en ook dan lijkt mij dat een haag hoger dan 2 meter onder omstandigheden (met name bij veel schaduwhinder) onrechtmatig zou kunnen zijn jegens uw buren.
U hoeft op voorhand niet mee te werken aan het uitzetten van de kadastrale grens in het veld/terrein. De kadastrale grens ligt vast kan dus ook als u niet meewerkt in beginsel ter plaatse zichtbaar worden gemaakt.
Mocht hieruit blijken dat de kadastrale grens ( wordt vermoed ook de eigendoms grens te zijn) anders loopt dan de feitelijke grens en mocht een partij hieraan in weerwil van de medewerking van de andere partij consequenties willen verbinden, dan kan de rechter op vordering van een partij hierover zijn oordeel geven..

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag