Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn ex-vrouw komt haar betalingsverplichting niet meer na sinds zij bij haar nieuwe partner is ingetrokken. In het echtscheidingsconvenant is vastgelegd dat zij mij elke maand een bepaald bedrag moet betalen.

Nu zij met haar nieuwe partner officieel is gaan samenwonen, is die nieuwe partner dan ook aansprakelijk voor de terugbetaling?

En kan ik nu het totale bedrag wat zij mij schuldig is terugvorderen aangezien zij haar betalingsverplichting al twee maanden niet meer nakomt?

Of u het bedrag ineens kan terugvorderen nu hangt af van de inhoud van hetgeen in het echtscheidingsconvenant is bepaald. De nieuwe partner van uw ex-vrouw is niet aansprakelijk voor de terugbetaling. Immers heeft u deze afspraak uitsluitend met uw ex-vrouw gemaakt destijds. Dit kan anders zijn indien zij inmiddels met deze nieuwe partner in gemeenschap van goederen zou zijn gehuwd. Het meest verstandig is nu om uw ex-vrouw middels een aangetekend schrijven ingebroken te stellen en te sommeren de inmiddels ontstane achterstand alsnog binnen 14 dagen na dato van het schrijven volledig aan u te voldoen. Indien zij dat nalaat kunt u de vordering neerleggen bij de deurwaarder of incassobureau. U zult in uw brief dan al wel moeten aanzeggen dat u daartoe zult overgaan indien zij nalaat te betalen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dit staat in het convenant:
Ex is aan mij een bepaald bedrag verschuldigd. Deze zal als volgt worden terugbetaald:
- x bedrag per maand voor het eerst verschuldigd per 1 februari 2016.
- indien maandelijks zal worden betaald, dan is er geen rente verschuldigd. Indien ex in gebreke blijft met betalen, dan zal vanaf de eerste dag dat niet is betaald conform de afspraak over het gehele resterende bedrag rente verschuldigd zijn van 4 procent op jaarbasis.


Uit de bepaling volgt dus niet nadrukkelijk dat het achterstallige bedrag alsnog ineens kan worden gevorderd. U zult aanspraak kunnen maken op rente. Overigens kan het wel passend zijn het bedrag alsnog in een keer terug te vorderen indien duidelijk is dat zij niet meer van zins is de betalingsregeling na te leven en uw pogingen om tot hervatting daarvan te komen niet zijn geslaagd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u voor uw duidelijke uitleg.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag