Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben op zoek naar een tijdelijke gemeubileerde huurwoning in Amsterdam en via een makelaar heb ik een appartement bezichtigd dat voor 6-9 maanden beschikbaar is.

Nu kwam tijdens de bezichtiging naar voren dat de eigenaresse ingeschreven blijft staan op het adres en er nog 1 persoon bijgeschreven kan worden (ik als huurder). Elektriciteit, water, internet enz. blijft ook op haar naam staan.

Mijn vraag is, mag de verhuurder überhaupt ingeschreven blijven staan bij tijdelijke verhuur (de makelaar gaf aan dat de eigenaresse er maar 3 maanden per jaar zelf woont)?

Is het normaal dat electra, internet enz. op naam van de verhuurder blijven staan bij tijdelijke verhuur?

En betekent dit dat ik automatisch fiscale partners met mijn verhuurder zou worden?

Ik heb namelijk geen zin in problemen met de verhuurder, gemeente en/of belastingdienst...

Ja er bestaat nu een gevaar dat u beiden als toeslagpartners wordt beschouwd ( denk aan zorgtoeslag ) en u moet dat meenemen in uw afweging of u wilt huren of niet. Mogelijk weet de bank ook niet dat mevrouw haar woning verhuurt. In ieder geval is er reden om te onderhandelen over de huurprijs. Een optie is om een onderhuurcontract vast te stellen. De gemeente zal de heffingen verhogen naar een meerpersoonshuishouden; wie gaat dat betalen?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de snelle feedback!

Qua toeslagen zie ik geen groot issue aangezien ik daar meestal geen aanspraak op kan maken omdat mijn inkomen te hoog is. Gemeentelijke heffingen worden naast de kale huurprijs in een vaste prijs met gas/water/licht/internet doorberekend.

Belangrijkste voor mij is het feit dat het toegestaan is en dat ik geen problemen met de belastingdienst of gemeente krijg. Mocht de bank niet weten dat ze haar woning verhuurt en daar achter komt, zal dat betekenen dat ik moet verhuizen?

En als de eigenaresse opeens besluit om weer in haar woning te willen wonen (ze staat er al ingeschreven), kan dit dan zomaar? Of zal het huurcontract hierin bescherming geven?


Ja de bank moet toestemming verlenen maar dat heeft niet direct effect . Verhuurder wordt dan gesommeerd de onrechtmatige huur te beëindigen maar dat maakt hem wel weer aansprakelijk jegens u. Het huurcontract biedt u bescherming indien er geen diplomatenclausule in staat. Ik kan het eventueel voor u checken tevens de nadere vraag inzake de fiscaliteit beoordelen.( fiscaal partnerschap) Met de gemeente zie ik niet zo veel problemen ontstaan, zeker niet als verhuurder geen uitkering of iets dergelijks geniet.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag