Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


vraag ik Ven getrouwd op huwelijkse voorwaarden en een huis gekocht waar we beide hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek waren alleen de woning op mijn ex stond nu uit elkaar rechter vond het erg vreemd en doortrapt allemaal en heeft besloten dat we gingen scheiden in gemeenschap van goederen nu kwam er een achterstand in de hypotheek en moest het huis verkocht worden ik aardig wat opties gegeven zodat we niet met al teveel restschuld over zouden blijven maar omdat het huis niet op mijn naam stond kon ik weinig zei de bank nu blijkt dat het huis verkocht is ik heb nooit ergens voor getekend en had ik ook niet gedaan denk want er zit een restschuld op van 120k snap niet dat een bank daar mee akkoord kan gaan maar nu ik de bank belde en toen pas hoorde dat het verkocht was van hun kwamen ze wel gelijk dat ik moest betalen is dit gebruikelijk en normaal nogmaals ik wist echt niet dat het verkocht was en ben er ook nooit bij betrokken

De rechtbank zal waarschijnlijk hebben beslist dat tussen u en uw ex moet worden afgewikkeld als of u in gemeenschap van goederen was gehuwd. Echter voor uw aansprakelijkheid voor de (restant) hypotheekschuld maakt dit niet uit. U was hiervoor jegens de bank al hoofdelijk aansprakelijk en bent dit gebleven.
Ook heeft de beslissing van de rechtbank niet tot gevolg gehad dat u mede-eigenaar van de woning bent geworden en deze dus alleen met uw mede-weten zou kunnen worden verkocht; u heeft alleen ahw een 50% aandeel gekregen in de waarde van de woning, welk aandeel is weggevallen tegen de nu deels afgeloste hypotheekschuld.
In juridische zin mag de bank dus de restant schuld ook geheel bij u verhalen. Indien u meer dan de helft van de schuld zou betalen, dan krijgt u hiervoor een vordering op uw ex.
Indien u kunt aantonen dat de woning voor een te lage waarde is verkocht, dan heeft u voor het verschil ook een claim op uw ex. Hij moet immers met u afrekenen op basis van de reele waarde van de woning ten tijde van de verkoop.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

bedankt voor uw reactie dat is duidelijk alleen begrijp ik niet dat een bank akkoord geeft op een bedrag van 50k als er een hypotheek op rust van 168k en dat ik dan ook echt niks hoor ja van deerde hoorde ik een 8 maanden later dat het verkocht was en toen ik toen pas de bank belde hoorde ik voor welk bedrag en ja toen kwamen er pas de brieven vandaar ik dacht misschien kan ik het aanvechten dat ik andere oplossingen had aangeboden en dat ik dan niet met zo'n schuld zou blijven zitten


De bank heeft t.a.v. u wel een zorgplicht en had u dus zeker dienen te betrekken bij de verkoop van het onderpand. Gezien het door u genoemde verkoopbedrag van € 50.000 tegen een schuld van € 168.000 vraag ik mij wel af of de bank de zorgplicht heeft vervuld.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag