Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


In ons bestemmingsplan staat onder Artikel 19 Wonen het volgende:

19.1 Bestemmingsomschrijving
De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
-woonhuizen, al dan niet in combinatie met een aan-huis-verbonden beroep- of
-bedrijfsactiviteit, niet zijnde bed and breakfast;
-bed and breakfast, ter plaatsen van de aanduiding 'bed & breakfast';
-dienstverlening, ter plaatse van de aanduiding 'dienstverlening';
-maatschappelijke voorzieningen, ter plaatse van de aanduiding 'maatschappelijk';
-een cateringbedrijf, ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - cateringbedrijf';
-horeca tot en met categorie 3 in de eerste bouwlaag, ter plaatse van de aanduiding 'horeca tot en met categorie 3';
-aan- en uitbouwen en bijgebouwen;

waarbij, ter plaatse van de aanduiding ‘karakteristiek’, de bestaand karakteristieke hoofdvorm van de gebouwen wordt nagestreefd;

met de daarbij behorende:

-bergingen c.q. garageboxen, ter plaatse van de aanduiding 'garage';
-tuinen, erven en terreinen;
-wegen, straten en paden;
-groenvoorzieningen;
-sloten, bermen en beplanting;
-waterlopen en waterpartijen;
-parkeervoorzieningen;
-speelvoorzieningen;
-bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

Nu hebben bewoners in een achterliggende straat een woning in onze straat gekocht om hier een garage voor in auto van te maken. Ze hebben hun plan ingediend (op begane grond ‘gebruikruimte/garage en op 1e verdieping een open ruimte met toilet/douche/keuken). Nu lees ik toch bij punt 19 DAARBIJ behorende bergingen.....etc parkeervoorzieningen’ maar hier kan dan toch niet gelezen DAARIN? Dus waterlopen, sloten, bermen etc IN een woning, ben bezig om bezwaar aan te tekenen dus ben op zoek naar gronden voor dit bezwaar, zie uw reactie met belangstelling trgemoet.

Ik begrijp dat u in het woord "daarbij" leest dat het gebruik van de grond voor de functie "woonhuizen" uit zou sluiten dat in een woonhuis een (inpandige) garage zou kunnen worden gerealiseerd.
Dit lijkt mij bepleitbaar, temeer daar ook melding wordt gemaakt van:
bergingen c.q. garageboxen, ter plaatse van de aanduiding 'garage'. Ofwel garages zijn in dit plan alleen daar toegestaan waar deze uitdrukkelijk op de plankaart zijn aangeduid.
Wijs in uw bezwaar er ook op dat de hoofdfunctie 'woonhuis' in het geding komt, nu kennelijk de gehele begane grond voor een 'nevenfunctie' ten behoeve van een ander woonhuis wordt opgeofferd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw reactie! Dit is precies wat ik bedoel en u verwoordt het zo duidelijk! Had ik nog een vraag inzake de letter en de geest van de wet. Bij het samenstellen van dit bestemmingsplan kan dit nooit de bedoeling zijn geweest.... de letter van de wet zal uiteraard zwaarder wegen maar in hoeverre kan ik ‘in de geest van de wet’ aandragen in het bezwaar? Heeft de geest enig gewicht?


Als de bewoordingen ("letter") van het gebruiksvoorschrift naar het oordeel van de (bestuurs)rechter niet voldoende duidelijk zijn, kan de toelichting van het bestemmingsplan worden geraadpleegd om te bezien of hierin de bedoeling ("geest") van de desbetreffende bepaling kan worden gevonden. Pakt u dus de toelichting er bij en zoek of u hierin aanwijzingen kunt vinden die uw bezwaar tegen de inpandige garage kunnen steunen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag