Stel vraag

Particulier


Ik ben vorig jaar een incassotraject gestart omdat mijn huurbaas een deel van de waarborgsom onterecht inhield. Toen mijn huurbaas weigerde te betalen, heb mij laten overtuigen door het incassobureau om het incassotraject vort te zetten middels dagvaarding en- omdat de huurbaas nog steeds niet betaalde- een gerechtelijk proces. Aangezien mijn vordering een gering bedrag (450 euro) betrof, heb ik mij uitgebreid laten voorlichten door het incassobureau. Er is mij beloofd dat alle kosten, inclusief alle proceskosten, op de debiteur zouden kunnen worden verhaald.

Nu een jaar later, heeft de rechter vonnis gesproken en mij volledig in het gelijk gesteld. De debiteur is veroordeelt in het betalen van de kosten van het geding (dagvaarding en griffierechten) en in het betalen van de proceskosten. Hier blijkt de rechtbank echter een vaste formule te hanteren en zijn die kosten vastgesteld op 50 euro.

Ik heb echter een veelvoud betaald aan het incassobureau (voorschotten en facturen) en aangezien mij herhaaldelijk is beloofd dat ALLE kosten op de debiteur zouden worden verhaald, mocht de rechter mij in het gelijk stellen, heb ik telkens betaald.

Ik ben dus misleid door het incassobureau. Ik had zeker geen gerechtelijke procedure met hen gestart als zij mij niet onjuist hadden geinformeerd door te beloven dat alle kosten verhaald zouden kunnen worden (een leugen, nu blijkt). Ik weet niet of ik voldoende bewijs heb tegen het incassobureau maar ik heb consequent alles wat telefonisch is besproken naar hen gemaild en om bevestiging gevraagd- meestal zonder reactie, soms enkel een ontvangstbevestiging.

Ook blijken de facturen buitensporig hoog: voor iedere ontvangen brief van de rechtbank en ieder eenvoudig mailtje naar mij, worden minimaal 20 euro in rekening gebracht. Zelfs nu er een vonnis is blijven de rekeningen komen.

Ik heb eerder bezwaar gemaakt tegen de hoge rekeningen die zonder overleg naar mij gestuurd worden. Ik krijg echter telkens geen antwoord en als ik aangeef niet te willen betalen voordat iemand mij uitlegt waar de rekening voor is, word er gedreigd alle werkzaamheden neer te leggen (en dan kan ik sowieso fluiten naar mijn geld natuurlijk).

Nu wil ik graag zo snel mogelijk van dit incassobureau af. Ik ben misleid dus wil graag de overeenkomst zsm stoppen en mijn geld terugvorderen. Hoe doe ik dit?
Tevens heb ik natuurlijk liever niet dat het incassobureau het vonnis uitvoert. Ik ga liever in zee met een partij die mij niet bedonderd. Kan dit?

Welke stappen kan ik nemen?

Ik had u zeker zo voorgelicht : bij kleine vorderingen moet men oppassen tenzij het een principezaak is. Niet alle kosten van proces worden vergoed, een andere verdeling is mogelijk en altijd fictief. U zou kunnen overwegen een klachtenprocedure te starten tegen dit bureau als aangesloten. Maar dit is niet altijd het geval. U moet ook kunnen bewijzen dat hetgeen zij u hebben beloofd zwart op wit staat en niet voor andere interpretatie vatbaar. De opdracht zal ingetrokken moeten worden maar u heeft het vonnis nodig om deze uiteindelijk uit te kunnen voeren als de veroordeelde partij niet betaalt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag