Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb het volgende probleem. Huis verkocht. Ontbindende voorwaarden verstreken. Koper heeft te laat doorgegeven dat ze de financiering niet rond krijgen. Tevens hebben ze de bankgarantie c.q. De 10% niet geregeld bij de notaris. Kopers zijn in gebreke gesteld, hebben 8 dagen verlenging gekregen om de 10% te regelen en reageren nergens meer op. Daarom recent de koopakte middels aangetekende brief ontbonden (document juridische dienst NVM) en kopers gesommeerd om de 10% alsnog te voldoen. Stel dat de kopers hier geen gevolg aan geven, wat zijn dan nog mijn mogelijkheden?

23 augustus 2017, 22:02

Hallo,

Vervolg op mijn bovenstaande vraag van 23-08-2017.
Inmiddels zijn we al weer 5 weken verder. De ex-kopers zijn nog steeds de 10% verschuldigd. Wij hebben ons huis gelukkig weer vrij snel kunnen verkopen. Transport gaat op 17-10-2017 plaats vinden. De opbrengst ligt EUR 7.500,-- hoger als bij de eerdere verkoop. Daarom met de ex-kopers op 12-09-2017 (samen met onze makelaar) gesprek gehad en elkaar gevonden in een afkoopbedrag van EUR 15.000,-- i.p.v. De verschuldigde EUR 38.750,--. De ex-kopers wilde 5 dagen de tijd om bij familie naar de mogelijkheden te informeren om dit bedrag te lenen. Daarna hun nogmaals 3 dagen extra gegeven. Ex-kopers kwamen toen met de oplossing om het afkoopbedrag te betalen vanuit de overwaarde van hun te koop staande woning. Dit heb ik al tijdens mijn gesprek op 12-09-2017 aangegeven dat dit niet acceptabel is mede vanwege de onzekere tijdslijn. Dit dus nogmaals middels de mail kenbaar gemaakt. Daarna nu al weer geruime tijd niets meer vernomen van de ex-kopers. Kortom zijn ze mijn inziens alleen maar bezig om de zaak te rekken en tegen te werken.

Daarnaast zijn er nog een aantal bijkomende problemen:
- ex-koper is samen met zijn vader vennoot in een BV
- ex-koper is ook vennoot in een andere BV. Deze BV verkeerd in een faillissement. Het faillissement is nog niet door de rechter uitgesproken.
- vriendin ex-koper (koopakte meegetekend) heeft geen werk.

Stel dat ik ga besluiten om de 10% af te gaan dwingen via de rechter hoe zit het dan met de verhaalsmogelijkheden? Mede gezien het feit dat ex-koper vennoot is in een BV. Ik kan dan mijn inziens geen beslag leggen op zijn inkomen.

Blijkbaar heeft de ex-koper een overwaarde in zijn te koop staande woning zitten van
EUR 250.000,--. Kan ik daar iets mee? Tevens kan ik geen inschatting maken wat de gevolgen zijn van het toekomstige faillissement van de ene BV.

Stel dat ik alsnog zou besluiten om toch maar akkoord te gaan met het voorstel om het afkoopbedrag te laten voldoen na verkoop van de woning van de ex-kopers en dat nadien blijkt dat de de gemaakte afspraken wederom niet nakomen. Hoe lang kan ik dan nog terugvallen op de 10% boete clausule vanuit de koopakte. Moet dit binnen een bepaalde tijd om een soort van verjaring tegen te gaan?

Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden.

U kunt voor uw vordering verhaal zoeken op alle inkomens- en vermogensbestanddelen van uw debiteur, dus op zijn loon uit een BV, maar ook op de te koop staande woning. De enkele toezegging dat u betaald zult worden als de woning is verkocht, is tamelijk onzeker. Wordt die toezegging niet nagekomen, dan vist u mogelijk achter het net. U zou kunnen overwegen om beslag te leggen op de woning, dan kan deze niet worden geleverd voordat u betaald bent (mits er over waarde in zit).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag