Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mogen mijn buren in 2017 een schuur bouwen die qua oppervlakte groter is dan 10m2, binnen 1 meter van de erfgrens?

We kennen in Nederland geen wettelijke bepaling die voorschrijft dat er een bepaalde afstand tussen de erfgrens en een te bouwen gebouw/schuur aanwezig moet zijn. Men mag derhalve ook bouwen tegen de erfgrens aan, wat overigens ook niet ongebruikelijk is. Met betrekking tot bouwwerken en de plaatsing daarvan op een perceel spelen ook gemeentelijke verordeningen een rol. Dat is plaatselijke/gemeentelijke regelgeving, waarin regels worden gegeven voor het bouwen binnen een bepaalde gemeente. Veel gemeentes hebben hun verordeningen wel online staan, als u ze niet kan vinden kan u deze ook opvragen bij uw gemeente. Indien uw buren echter een vergunning hebben verkregen voor de bouw van de schuur dan kan u er wel van uit gaan dat de gemeente deze heeft afgegeven met inachtneming van de verordening.
Of er al dan niet een vergunning moest worden aangevraagd is wederom afhankelijk van waar u woont. U kan echter op de website van de rechtsoverheid een vergunningscheck doen.
De wet geeft wel voorschriften met betrekking tot vensters (ramen). Uw buren mogen namelijk niet onbeperkt ramen plaatsen in de schuur, dit in verband met uw privacy. Deze moeten op minimaal 2 meter afstand van de erfgrens geplaatst worden, tenzij u toestemming geeft voor een kortere afstand.

Als laatste merk ik nog op dat, ook al wordt een schuur door de buren geplaatst met een vergunning van de gemeente, het alsnog mogelijk is dat u, wanneer de schuur daadwerkelijk staat, er onrechtmatige hinder van ondervindt. Dit kan bijvoorbeeld zien op de lichtinval in uw woning. Wanneer de hinder die u ondervindt onrechtmatig is, kan u hier tegen optreden en zouden uw buren in het ergste geval de schuur moeten afbreken. Dit is uiteraard voor uw buren niet wenselijk, maar ook voor u zal dat betekenen dat de relatie met uw buren ernstig verslechtert. Wellicht is het daarom goed om reeds op voorhand uw bezwaren en vrezen te bespreken met uw buren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag