Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Sinds kort ben ik appartementseigenaar geworden. Nu is er een geschil ontstaan tussen mij en de VvE. In 2003 is er een huurovereenkomst getekend door de VvE en een extern bedrijf om boilers te huren.

Op grond van die overeenkomst stelt de VvE dat ik een opzegtermijn heb van twee maanden en dat dit slechts tegen 1 januari van het volgende jaar kan gebeuren. Dit staat inderdaad in de overeenkomst.

Daarnaast stellen ze dat tussentijdse verwijdering van de boiler mogelijk is tegen betaling van € 100 exclusief BTW. Dit heb ik niet terug kunnen vinden in de overeenkomst.

Ongeacht wat ik wel en niet terug heb kunnen vinden in de overeenkomst, ben ik van mening dat ik niet gebonden ben aan de overeenkomst, nu deze is gesloten tussen de VvE en een extern bedrijf, terwijl dit op het privédomein betrekking heeft (er hangt per appartement een aparte boiler, voor zover deze niet eerder verwijderd zijn).

Kunt u mij hierover adviseren?

Op grond van artikel 2:46 Burgerlijk Wetboek kan een vereniging overeenkomsten aangaan die de leden rechtstreeks binden, maar dan moet dit wel uitdrukkelijk in de statuten van de vereniging zijn bepaald; echter dit artikel is niet (rechtstreeks) van toepassing op een VvE.
Wel kan worden betwijfeld of een VvE binnen haar statutaire doelstelling / bevoegdheid een dergelijke, de leden van de VvE bindende overeenkomst wel kan sluiten. Immers het betreft hier kennelijk zoals u beschrijft geen gemeenschappelijk belang van de gezamenlijke appartementseigenaren.
De VvE voert slechts het beheer over de gemeenschappelijke belangen en mag de leden slechts binden binnen die (beheer)bevoegdheid. Ofwel het VvE bestuur was niet bevoegd tot het aangaan van deze de leden bindende overeenkomst, zodat u jegens het externe bedrijf geen contractuele rechten/verplichtingen heeft.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag